Прослава Савиндана у парохији љубостињској

У манастиру Љубостиња, а потом у основној школи у селу Грабовац, 27. јануара 2018. године, празнично и свечано прослављен је Свети Сава.

После Свете Литургије и пререзаног славског колача у манастиру Љубостиња, свој молитвени принос Светом Сави изнела су деца парохије љубостињске.

Светосавска академија у основној школи у Грабовцу свечано је приређена већ двадесети пут за редом. Захваљујући неуморном труду проте Дамњана Лисинца, свештеника у пезији, некадашњег пароха љубостињског, песника Милоша Милошевића Шике и наставног особља школе, веронаука за децу у истоименој школи покренута је пре двадесет и пет година, када се и рађала идеја светосавске  дечије академије која се до данас у својој форми није мењала, а по своме садржају непрестано богатила.

Тако и ове године на Савиндан, у оквиру богато драмско - уметничког програма, деца нижег основног образовања изнела су своја песничка остварења о Светом Сави, када су, уз учешће жирија, проглашене најбоље песме, а млади песници били награђени пригодним наградама.

Дарове су добила сва деца, јер су сви подједнако део светосавске заједнице, свако својим учешћем. Таква заједница, слика је Цркве, а дечији молитвослов, раван служби анђела. Док је тога, продужује се славословље Светом Сави из уста мале деце, и остварују речи молитве: „...засадио си своју освећену децу као дрва маслина у мисаоном рају... " (тропар Св. Сави)

 

јереј Данијел Стефановић