Васкршња радост у крушевачком насељу Мудраковац

"Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово. И предвиђајући то, Исаија закликта: ад се угорча сусревши Те доле! Угорча се, јер опусти; угорча се, јер би исмејан; угорча се, јер се умртви; угорча се, јер би срушен; угорча се, јер би окован; прими тело Христово, а наиђе на Бога; прими земљу, а срете небо; прими оно што виде, а паде у оно што не виде. Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа?" ( Из Васкршњег слова светог Јована Златоустог")

Васкрсење Господа нашег Исуса Христа свечано је прослављено у цркви Свете Тројице у крушевачком насељу Мудраковац. Прослава је започела јутарњом службом тачно у поноћ, литијом око цркве, а потом и поноћном Светом Литургијом који је служио протојереј Мирослав Николић уз саслужење протојееја-ставрофора у пензији Живојина Којића из Мудраковца. Певница мудраковачке цркве, коју сачињава велики број парохијанâ мудраковачких парохијâ предвођених протиницама Сањом и Драганом предивно су, са свом пажњом и умилношћу, појали богослужбене песме. Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја и свих Архијерејâ Српске Православне Цркве прочитао је теолог Никола Николић.

Ујутру је  служена "јутарња" Света Литургија којом је началствовао старешина цркве протојереј Иван Цветковић. Црква је била мала да прими све оне који су желели да учествују у васкршњој радости, али су сви били стрпљиви и са страхом Божјим приступали Светој Чаши у тренутку причешћа, трудећи се да не ометају богослужбени поредак.  По освећењу васкрших јаја, о. Иван се захвалио свима присутнима што су дошли у цркву и учинили радост највећег хришћанског празника још већом, нагласивши да је васкрсење Христово заправо и васкрсење наше. 

По светој служби, уприличено је испред цркве такмичење за најлепше и најјаче јаје. Велики број деце се потрудио да ошара васкршња јаја, те је жирију било веома тешко да се одлучи које је најлепше. Најлепше јаје је продато на лицитацији испред цркве, а сви остали учесници су добили лепе васкршње поклоне.

Васкршња радост је настављена код цркве у новој летњој гостопримници.

Свим православних хришћанима, и свим људима добре воље срећан и благословен највећи хришћански празник уз величанствене речи

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ - ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!