Путовање ученика на Острог

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, по вољи Божјој, ученици Политехничке школе ,,Милутин Миланковић" из Крушевца путовали су , већ традиционално, у Црну Гору да би посетили велике светиње.

Путовање је организовао Иван Миладиновић, професор Верске наставе у школи, с циљем да својим ђацима покаже светлост о којој им на часовима говори.  Целе године су се ученици припремали за путовање на које су кренули у последњим данима априла.  Пут Острога кренуло се увече, да би се ујутро стигло на Литургију.  Ученици су присуствовали Литургији, причестили се и поклонили моштима Светог Василија Острошког.  Требало је видети те младе људе који су, након ноћи проведене у путу, прилазили великој светињи, одушевљени и затечени лепотом манастира.  Откривала се велика истина пред њима, истина као пут и живот.

Са Острога се ишло на Цетиње, град који одише духом прошлости и чува сећање на њу.  У Цетињском манастиру  налази се Црква Рођења Богородице у којој смо се поклонили моштима Светог Петра Цетињског, руци Светог Јована Крститеља и честици Часног крста Господњег.  Цетиње је подсећало на велику историју породице Ивана Црнојевића и велике владарске породице Петровић чију је славу чувени Његош песнички и мислилачки овековечио.  Добром начелу света, датом од Бога ,,вјечности је овде колијевка".  Све је подсећало на велику истину и љубав и промисао Божју, показујући да   ,,Ум је само један без границе,/сви су други кратковидни уми."

Тог првог дана путовања, посетили смо Будву, Стари град и Словенску плажу.  Неки су ученици први пут видели море!  Уживајући у прелепом, летњем времену, дружењу и радости дечјој  којој није било краја, стигли смо у Чањ.

Следећег јутра - литургија на свету недељу у манастиру Режевићи. Манастир посвећен Успењу пресвете Богородице пленио је лепотом, а дивно манастирско братство угостило је ђаке ручком и испратило их на пут кући.  Следећи манастир који смо обишли био је манастир Морача са својим светињама.

Путовање је испунило циљ са којим се кренуло, ученици су обишли манастире који су били у плану путовања и обогатили се једним великим искуством.  Пре него што ће се вратити кући, ученике су  на Копаонику  чекале и палачинке, тако да њиховој срећи није било краја.  Било је то путовање које ће памтити. Треба напоменути да је на пут са ђацима пошло и неколико професора из Политехничке школе.

Светлост вере озарила је лица путника и испунила љубављу њихова срца.  Напили су се воде са светих извора, славећи Бога!

,,О, преблаги, тихи учитељу,/слатка ли је света бистра вода/ с источника твога бесмртнога!/Од твога су свјетлога погледа/уплашене мраке ишчезнуле,/ од твога су хода свештенога/ богохулни срушени олтари;/воскресењем смрт си поразио,/небо твојом хвалом одјекује,/ земља слави свога спаситеља!"(Петар Петровић Његош, Луча микрокозма)

Професор Српског језика и књижевности Александра Живадиновић