Освећење Крста на месту подизања храма светог оца Романа у Брзећу

На дан када Света Православна Црква обележава спомен Светог оца Василија Острошког Чудотворца, 12. маја 2018. године,  Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин др Давид је у Брзећу осветио Крст  на месту где ће бити подигнут храм у част Светог Романа. У овом, за мештане овог краја значајном чину, Његовом Преосвештенству  су саслуживали секретар Епископа крушевачког протојереј-ставрофор Драги Вешковац, надлежни парох  Милован Соколовић, старешина храма Преображења Господњег у Брусу јереј Иван Жарковић, протођакон Андрија Јелић и ђакон бруско-александровачки Милан Качаревић.

Још једном се потврдило да је Христос и Његов Живоносни  Крст једини и најјачи ујединитељ нашег народа. На овај свети дан се, подно Копаоника, око Крста и нашег Епископа слило мноштво народа и деце који су узели молитвеног учешћа и како у обраћању окупљенима рече Епископ: „устрепталог срца, полажући наду на Господа и Светог Романа, молимо се  да дело које започесмо што пре буде завршено у славу Божију“. Његово Преосвештенство је окупљеном народу, свештенству и члановима Грађевинског одбора поред пригодне беседе пренео молитвене поздраве Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја.

После освећења Крста, трудом и залагањем председника и чланова Грађевинског одбора, окрепивши се за трпезом љубави, захвалили смо се Господу што нас је удостојио да поставимо почетак једном значајном и светом делу.

 

Ђакон  Милан Качаревић