Саборна црква у Трстенику прославила Педесетницу

DSC_0215

Дана 27. Маја, на празник Силаска Светога Духа на Апостоле, Епископ Давид је богослужио у храму Свесвете Тројице у Трстенику. На Светој Евхаристији, са Епископом су саслуживали: Архијерејски намесник трстенички, протојереј Марјан Вујовић, протојереј – ставрофор Момчило Ивановић, протојереј Радомир Косовац, протођакон Андрија Јелић, ђакон Стефан Ђурђевић и чтец Дејан Марковић. Након литургијских читања, Епископ је благоизволео да поучним речима свима нама присутнима пренесе радости и дубине овога Педесетничког празника који представља радост испуњења обећања Христовог датог свештеним Апостолима: ,,Но ја вам истину говорим: боље је за вас да ја одем, јер ако ја не одем, Утјешитељ неће доћи к вама; ако ли одем, послаћу га к вама (Јн 16, 7).“

Након Свете Литургије, одслужили смо и вечерње богослужење читајући дирљиве педесетничке коленопреклоне молитве, а након вечерње литијски – молитвено обишли смо улице града Трстеника чија је слава такође Педесетница. Вративши се у храм, принели смо Господу на жртву и славски колач, који је Епископ преломио са градоначелником Трстеника -  његовом екселенцијом господином Александром Ћирићем.

По отпусту, уживали смо у културно – уметничком програму у коме су учествовала деца основних школа из Трстеника, уз послужење које је било припремљено у порти храма за сав присутни верни народ. Након укрепљења, опростили смо се од Епископа примивши благослов, и кренули својим домовима да и у њих унесемо благослов Духа Светога добијену у храму Божјем као у ,,Сионској горњици“.

 

,,Све дарује Дух Свети; излива пророчанства, претвара људе у свештенослужитеље; учи мудрости непознаваоце књига; пројављује рибаре као истинске богослове; сабира сав сабор Цркве. Једносушни и Сапрестолни Оцу и Сину, УТЕШИТЕЉУ, СЛАВА ТЕБИ!“ (Стихира трећа са мале вечерње, на дан Педесетнице, глас први)

 

Стефан Ђурђевић, ђакон