Свечано прослављена Педесетница у Мудраковцу

IMG_20180527_083609

Празник је опет и опет је славље, и многодетна и чадољубива Црква опет се мноштвом чада својих украси! Каква јој је међутим корист од њеног чадољубља, када она жељена лица своје деце види само празником а не и у друго време? Ово је као када би имао неку лепу хаљину, али не би смео да је свакога дана носиш, јер по речима Пророка: "њима ћеш се, света, као накитом оденути и као невеста ћеш се украсити" (Ис. 49, 18). Народ који у Цркву долази одећа је њена. Као што је нека честита и племенита жена много лепша и привлачнија када се од главе до пете украси хаљином, тако се данас и Црква приказује много велелепнијом, јер се заогрнула мноштвом ваших личности, и тако вас има као дугу хаљину, да се ни један део тела њезиног не види наг, као што се протеклих дана могао видети...

Свети Јован Златоусти, Беседа на Педесетницу

 

Празник Силаска Св. Духа на апостоле, 27. маја 2018.године, прослављен је свечано у мудраковачкој цркви Св. Тројице.

Чадољубива Црква опет се мноштвом чада својих украси! ... Мноштво народа учествовало је у торжественој прослави празнка, који је уједно и храмовна слава. Свету Литургију служио је  старешина храма, протојереј Иван Цветковић, парох II мудраковачки, уз саслуживање протојереја-ставрофора Живка Којића, протојереја Мирослава Николића, парох I мудраковачког, и ђакона Драгана Мијајловића. Отац Иван Цветковић надахнуто је беседио о празнику и изразио своју радост што се на овај празник народ окупља у овако великом броју. Указао је да сваке недеље верни требају да учествују у Литургији, јер тиме испуњавају своју службу у Цркви, показују љубав према Богу и жељу да вечно постоје у Царству Божјем. Позивајући се на беседу Св. Јована Златоустог, пожелео је да Црква буде испуњена и ,,украшена лепом хаљином''  сваке недеље, а не само на велике празнике.

Након Свете Литургије, уследила је литија око цркве и ломљење славског колача. Славски колачар био је господин Сава Недељковић, из Мудраковца, који је са својом породицом припремио славски ручак и богато послужење за сав окупљени народ. За следећу годину колачарство је преузео господин Дејан Агатоновић.

Сања Николић, вероучитељица