Прослава богомоље и сабор у селу Грабовац на други дан Педесетнице

P1600770

На други дан Педесетнице 28. јуна 2018. године, када село Грабовац у парохији љубостињскоj слави богомољу, отпочело је празновање Свете Тројице и треће по реду  "Саборовање под тополама". Након Свете Литургије у манастиру Љубостиња служба је настављена светом литијом кроз село. Деца из села су узела учешће на литији и својом дечјом службом оживела јеванђелску причу уласка Господњег у Јерусалим. Потом је пререзан славски колач и освећено славско кољиво.

Прослава богомоље после светих служби на духовну корист и радост мештана настављена је у  току целог дана, те су се дешавања низала једно за другим и свако је својом непосредношћу украшавало празник.

Програмом "Деци на дар и уздарје" деца основне школе дочекала су српске добротворе из Чикага "Lifeline" и приредила им домаћинску добродошлицу у знак пруженог им доброчинства.

У оквиру саборског програма приређена је луковна колонија, одржано дечје такмичење у народном вишебоју, док су се они мало старији надметали у малом фудбалу

Културно уметнички програм у духу вере, традиције и фолклора у вечерњим сатима увеличао је саборовање, вредно сваке похвале и лепог памћења, док је дечији принос празнику у славу Свете Тројице испунио пророштво псалмопевца Давида "Из уста деце и одојчади начинио си Себи хвалу". Псалам 8,2