Одржан ликовни и литерарни конкурс “ДРЖАВА ДЕТЕТА”

21

Четврти по реду ликовни и литерарни конкурс епархијског часописа за децу БОГОМЛАДЕНАЦ имао је тему ДРЖАВА ДЕТЕТА.

Учествовало је око 200 деце (170 појединачних и групних радова) из основних школа наше Епархије и предшколске установе „Ната Вељковић“. Одлуком жирија додељено је осам равноправних награда, а осталим веома успешним радовима додељене су похвалнице.

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. Давида, свечана додела награда обављена је по завршетку вечерње службе у цркви Лазарици, у амфитеатру при овом храму, 1. јуна текуће године.

Присутне ученике, њихове наставнике, вероучитеље, васпитаче и родитеље поздравио је и о радовима говорио главни и одговорни уредник часописа, протојереј Радиша Јовановић, преневши свима поздраве Епископа, који није био у могућности да буде на додели награда.

У радовима деце преовладавала је жеља да више буде уважен свет њихових вредности - да буде више другарства, поштовања међу људима, више бриге о миру, боље старање о деци и природи, како би сви били срећнији и радоснији. Мама и тата заједно, биљке и животиње са њима и децом, цркве и школе, игра и осмеси на лицима - били су саставни део многих радова, али било је и речи прекора одраслима за њихову немарност према општем добру и срећи.

Награђени литерарни радови су прочитани, награде (у виду књига и диплома) и похвалнице поделили су уредник часописа, свештеник Радиша, и помоћник уредника, песник Раде Јовановић, који је и идејни творац ДРЖАВЕ ДЕТЕТА, символично остварене у неколико градова наше земље још 2006. године.

 

Р. Ј.