Света Архијерејска Литургија у Дољану

DSC_0612

У суботу, 9. јуна 2018. године, када Света Црква прославља св. мученика Терапонта, село Дољане удостојио је Епископ крушевачки Господин Давид својом свеобухватном посетом.

У цркви Свете Тројице Владика је служио Свету Литургију на којој су саслуживали: архијерејски намесник жупски протојереј Вукман Петровић, парох великоврбнички протојереј Брана Павловић, протојереј Милош Костић који је узимао учешће и у појању за певницом,  протођакон Андрија Јелић и ђакон Душан Југовић, док је за певницом је био вероучитељ господин Милан Вешковац.

На Светој Литургији су се најпре причестила деца која су за ову прилику била одевена у народну ношњу, а онда Дољанци и мештани суседних селâ.

Епископ Давид је беседио по Јеванђељу, беседио на крају богослужења, живо разговарао са народом испред цркве, распитивао се о историјату села, цркве, породицâ, славâ које славе, пружао духовни разговор и савете и за време доручка, који су за ову прилику приредили црквени одборници и мештани.

Према раније утврђеном плану, кренуло се на крај села према “Баба Бојанином извору“. Након краће вожње, пешачили смо око 1000 метара кроз ливаде, шуму, преко потока, воћњака, све до резервоара пијаће изворске воде. После читања молитава за свештање кладенца, обратио  се господин Мића Рајић и поздравио све, посебно се захваливши Владици Давиду.

Освештаном изворском водом Владика је кропио верни народ са босиљкачом протканом лековитим биљем које расте око извора.

Сваки пут када би Владика почео да говори, народ се приближавао и упијао речи и сваку мисао која је излазила из његовог пребогатог молитвеног искуства.

 

протојереј Брана Павловић