Прослављена манастирска слава светог Прокопија у Бошњану

У суботу,21.07.2018. год., Црква прославља светог великомученика Прокопија, једну од три велике манастирске славе.  Свети великомученик Прокопије је светитељ из четвртог века, рођен је у Јерусалиму. Био је војвода у служби цара Диоклецијана. Часно је пострадао у Кесарији Палестинској и увенча се венцем бесмртне славе 8. јула 303. године., по јулијанском календару.

Светом Литургијом је началствовао игуман ове свете обитељи архимандрит Алексеј, а са њим су саслуживали Архијерејски намесник темнићки протојереј-ставрофор Ђорђе Марјановић, старешина саборног храма у Крушевцу, протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић,  јереј Радош Младеновић из жичке Епархије, старешина храма у Варварину протојереј Дејан Миленковић, сабрат манастира св. Луке протосинђел Лука Милошевоћ, парох бошњански протојереј Александар Лукић и ђакон Иван Петронијевић.
На Светој Литургији присуствовали су: министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић са сарадницима, председник општине Варварин Војкан Павић са сарадницима, Синиша Максимовић подпредсеник скупштине града Крушевца, посланик Мирослав Алексић, игуманија манастира Велуће Теодора, игуманије манастира из шумадијске епархије  Драче и Дивостина, игуманије Јелена и Анастасија и верни народ из више српских градова.
По прочитаном јеванђељу беседио је јереј Радош Младеновић из Врњачке Бање.
 
На крајусвете Литургије пререзан је славски колачи овогодишњег свечара чтеца г. Дејана Марковића из Трстеника а колачар за наредну годину је г. Мирослав Алексић из Трстеника.
 
Литургијско славље је настављено у манастирској трпезарији на трпези љубави. У манастирској трпезарији игуман је отпевао песму "Јечам жњела ...", а уз благослов игумана  обратио нам се   песмом "Србија је наша мила" мали Никола Миленковић коме је данас рођендан, иначе он је син протојереја Дејана Миленковића.
 
ђакон Иван Петронијевић