Света архијерејска Литургија у цркви Свете Тројице у Трстенику

У суботу, 15/28. јула текуће године, на дан светих мученика Кирика и Јулите и светог великог кнеза руског Владимира, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Архијерејску Литургију у Трстенику, у храму Свесвете Тројице. Са Епископом су служили: Архијерејски намесник трстенички протојереј Марјан Вујовић, протојереј Радомир Косовац, ђакон Андрија Јелић и ђакон Стефан Ђурђевић. Прислуживали су у олтару: чтец Дејан Марковић и господин Андрија Вујовић. За певницом су појали: телог Никола Вујовић и редовни појци на богослужењима ове светиње. По завршетку Јеванђелских читања Епископ је узео реч поучавања и словио о прочитаним одељцима, особито наглашавајући потребу човекову за духовним и телесним питањем (питати = хранити). Потреба је човекова да свакодневно уноси храну у своје тело како би сваки Богом нам створени орган добијао довољну количину енергије и корисних материја. Потреба је човекова да и душу своју храни духовном храном као што је: молитва, изучавање Светог Писма и Светих Отаца, похађање богослужења и изнад свега Тело и Крв Христова. Угледајмо се, стога, на нашег Господа Који нам дарује и духовну храну – своје пречисто Тело и телесну храну без које би наша тела клонула и постала немоћна за испуњавање Његових заповести које нису тешке.

По заамвоној молитви, Епископ је у славу Бога и част светих мученика Кирика и Јулите благословио и пререзао Славски колач проте Марјана и његове породице.

Након духовне Трпезе, заједничарење је настављено у црквеном дому при овом светом храму.

 Дођите и видите сви, чудан и предиван призор: да ли ико виде детенце од три године да посрами мучитеља? О, каквог ли чуда!? Мајка га је дојила и он је њој говорио: не бој се, мати моја, од мука опаког господара света, јер Христос је сила свима који верују у Њега (стихира из службе св. мученицима Кирику и Јулити, на Господи возвах, Слава, глас 6.)

 

ђакон Стефан С. Ђурђевић