Освећење храма Светог Вазнесења Господњег у Глободеру код Крушевца

Милошћу Божјом у овај прелепи дан дариван, верни народ села Глободера, а са њиме и Мачковца, доживео је велику, вишеструко велику радост. Очинском пажњом и старањем Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. Давида, новосазидани храм Вазнесења Господњег данас је освештан. Посебну радост причинило је то што су, по промислу Божјем, службу служила два Епископа. Гост нашег Епископа био је Његово Преосвештенство Епископ брегалнички Г. Марко, чијом добротом смо удостојени да свештенодејстује на освећењу храма и Светој архијерејској Литургији која је уследила. Саслуживало је једанаест свештеника (међу којима секретар Епископа протојереј ставрофор Драги Вешковац и Архијерејски намесник крушевачки протојереј ставрофор Будимир Којић) и четири ђакона, испред верног народа који је испунио храм и свим срцем учествовао у молитви. Чтецирали су и помагали у појању богослови наше Епархије, а нарочити допринос за певницом пружио је хор Свети кнез Лазар из Крушевца.

За пружену помоћ приликом изградње храма Његово Преосвештенство доделио је заслужнима архијерејске грамате и благодарнице, а г. Мирослав Тодосијевић из Глободера одликован је Орденом Светог Саве трећег реда.

Надлежни парох Радиша Јовановић за досадашњи пастирски рад награђен је од стране Епископа правом ношења часног крста.

По завршетку службе уследила је, у веома пријатном расположењу, трпеза љубави, припремљења од стране парохијана као знак пажње присутним гостима који су помогли да овај дан буде посебан и свечан.

Р. Јовановић