Прослављен празник Сабора српских Светитељâ у Александровцу

Пролазе наши дани земаљски. Будућност нам у многоме непозната. Садашњост нам у трену измиче из руку. А прошлост? Она више не постоји али њоме смо утемељени. Роде мој српски, утемељени смо љубављу, жртвом и вером светих предака. Упитајмо себе и једни друге, јесмо ли сачували образ у себи и на себи светих очева и мајки рода нашега. Хоће ли Свети Сава у нама видети светиљку која просвећује, хоће ли Честити кнез Лазар у нама препознати непролазност Царства Небескога? Хоће ли свевитез Обилић у нама разгорети искру витештва? А наши свети Новомученици видевши нас заборавне хоће ли опет сузу пустити?

Данас у новом храму александровачком, показасмо да желимо да се отргнемо забораву и на небоземној Светој Литургији заваписмо Сабору свих Светих Срба и Српкиња: не оставите нас, не заборавите нас, молите се за нас, јер Ви сте темељ наше вере и повига и љубави у Христу! Ви сте нам оставили Свето Косово, и Студеницу и Жичу и Милешеву. Ви нам даривасте Свети Хиландар и све свете задужбине да нас задужите својом љубављу. Дајте нам снаге свети преци наши да сачувамо оно што нам остависте на чување и да оно што сте нама даривали украсимо вером својом и дарујемо својим потомцима.

Верни народ наш, уз часне оце, данас сабран и причешћен у светом храму Сабора српских Светитеља, показао је да неће и не жели без Христа, и да жели да личи и следује светим прецима и њиховим бесмртним делима.

Радост данашњег дана и сабрања употпунило је и прво крштење у нашем новом храму, крштење Српкињице Искре, којој желимо да увек искри радошћу и љубављу Христовом.

Колачарима и свим доброжелатељима, мир и благодат Господа нашега Исуса Христа!

 

 свештеник Вукман Петровић