Путовање братства и хора цркве Лазарице у Чешку

С благословом нашега Епископа господина Давида, путовали смо ових дана у посету Прагу, а на позив оца Срђана Јаблановића, нашег пријатеља који служи у Прагу у Руској цркви на Олшанском гробљу. Заједно смо служили свету Литургију на којој је наш хор певао, а потом је био уприличен концерт нашег хора за верни народ који беше дошао на свету службу. Потом смо у пратњи наших домаћина обишли Праг уживајући у шетњи старим делом око катедрале светога Вида, зашитника града, а на чији дан је управо био бој на Косову. Сетили смо св. Људмиле и св. Вацлава, али и свете браће Кирила и Методија који су управо овде донели прву писану словенску реч на позив св. кнеза Растислава Моравског.

Сутрадан смо се упутили да се поклонимо моштима светих мученикâ српских у Јиндрихивицама, који су ту оставили своје кости као логораши из првог светског рата. Отпојавши им вјечну памјат сви смо осетили сву муку тамновања, али и радост Васкрсења којега не бива без смрти. Обишли смо и чувену бању Карлове Вари и шетајући се купали се у септембарском сунцу.

Радосни што смо се срели са својом браћом у далекој Чешкој, понели смо лепе утиске овог нам братског народа са словенском душом и срцем а германским уређењем. Благодаримо Богу, који нас је сабрао на светој Литургији да будемо једно у Христу. Неизмерно хвала оцу Срђану и његовој домаћој цркви, и сестри Славици која је све време била уз нас.

презвитер Жељко Марковић