Светосавска академија и божанствена Литургија у Трстенику

У петак, 13/25. јануара текуће године, одржана је свечана светосавска академија у Дому културе у Трстенику. Овогодишњи домаћин светосавске приредбе је била школа ,,Добрица Ћосић“ из Велике Дренове. На самом почетку све присутне је поздравила директорка ове школе, а затим и председник трстеничке општине  господин Александар Ћирић. Светосавску беседу произнео је јеромонах Сергије (Радивојевић), старешина манастира светог Јована Крститеља на Багдали у Крушевцу. У приредби су учествовала деца свих разреда споменуте школе, и ученици трстеничке музичке школе ,,Корнелије Станковић“. Програм је био тако уређен да су се наизменичко смењивали музички и историјско – наративни делови, сви скупа сједињени у једну велику похвалу Светитељу Сави. На крају ове свечаности, уручене су награде ученицима који су написали најбоље светосавске темате.

На Савиндан, Света Литургија у Трстенику је почела у 08.00 часова. Началствујући литург био је старешина Светотројичног храма, протојереј Марјан Вујовић - Архијерејски намесник трстенички. Саслуживао је јереј Мирољуб Симеуновић - нови парох трстенички и ђакон Стефан Ђурђевић. У олтару је прислуживао чтец господин Дејан Марковић. По причешћу Божанским Тајнама Христовим, сва дечица су имала прилику да песмом или рецитацијом искажу своју љубав према највећем српском равноапостолном Светитељу, као и да приме пригодан дар.

,,Пута који води у живот наставник и првопрестолник и учитељ био си. Јер дошавши, Светитељу Саво, најпре си отачаство своје просветио, и родивши га Духом Светим, као дрвета маслинова у мисаоном рају засадио си свеосвештена твоја чеда. Стога, тебе који си Апостолима и Светитељима сапрестолан поштујући молимо: Моли Христа Бога да нам дарује велику милост.“

Тропар Светом Сави, глас  3.

 

ђакон Стефан Ђурђевић