Прослављена братска слава села Здравиња

„Када зима сусреће пролеће, Стар Симеон беше добре среће:
Он сусрете Давночеканога, Кроз пророке Пророкованога,
Њега – мајдан свих небеских блага – Он сагледа ко младенца нага...“
(из ОхридскогПролога Светог Николаја)

У четрдесети дан по Рождеству донесе Пресвета Дева свог божанског Сина у храм јерусалимски да Га, сходно закону, посвети Богу и себе очисти. (Левит 12, 2-7; Исход 12, 2)

У тај четрдесети дан по Рођењу нашег Спаситеља, Господа Исуса Христа и братсво села Здравиња прославља своју славу. Тако је било и ове 2019. године, по речима најстаријих из братсва Здравиња и Јасике, чак 95. пут. Највећу радост коју је старац и светитељ Симеон имао је била та што је сусрео и у наручју држао Богомладенца Христа, а наша највећа радост данас је управо то што нам је Богомладенац подарио Свету Божанствену Литургију и у њој Свету Тајну Причешћа. Та радост се у многоме увећава тиме када икона Христова, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид, дође у наш храм светога Георгија и богослужи на овај велики празник. Радујемо се што је тако било и ове године, а Његовом Преосвештенству су саслуживали: Архијерејски намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић, протојереј Јован Вуковић, јереји Милан Томашевић и Слободан Маринковић и протођакон Андрија Јелић. Чтецирали су господа Марко Ракоњац и Урош Митић, а за певницом је био вероучитељ Далибор Ђорђевић са Сунчицом, Милицом и Јованом Маринковић, као и Марицом, Јустином и Дивном Стевановић.

Колачар ове године је био отац Слободан Маринковић са супругом Иваном и сином Андрејем, а за наредну годину колач је преузео г. Љубиша Миленковић са супругом Снежаном и кћерима Николином и Машом. Радост празника је настављена трпезом љубави у парохијском дому и црквеној сали, уз окрепљење телесном у виду хране и пића, као и уз окрепљење духовном у виду молитве и песме, стога завршавамо са речима:

„Помози нам Вишњи Боже, без Тебе се ништ' не може,
а с Тобом се све постиже, и у вечни живот стиже.“

јереј Слободан Маринковић