Млади калиграфи – слободна активност ученика ОШ „Јован Јовановић – Змај“ у Стопањи

Даровити ученици веронауке  ОШ "Јован Јовановић - Змај" у Стопањи, већ три године у назад негују вештину лепог писања-калиграфију као своју слободну активност. Интересовање ученика за ову древну  уметност лепог писања је израз њихове креативности, љубави према хришћанским вредностима и труда у очувању ћириличног писма.

Калиграфија, као интересантан спој уметности и књижевности, представљена  ученицима  у форми хобија, разоноде и опуштања,  подстиче креативност ученика. У веселој атмосфери, кроз дружење, ученици на часовима калиграфије, имају прилику да се упознају са различитим стиловима писања слова, са најпознатијим техникама лепог писања и калиграфски исписаним црквеним списима.  Поред другарства, развијања осећаја за цртеж и естетику, леп и читак ћирилични рукопис  , може да донесе много предности полазницима курса калиграфије.

Млади калиграфи, ученици и виших и нижих разреда, представљају нашу школу и на разним такмичењима. Радовно учествујемо на Манифестацији Коморанско златно перо, јавном такмичењу у лепом писању, које организује ОШ "Брана Павловић" из Коњуха, на коме су наши ученици освајали и вредне награде.

Такође, редовно учествујемо и на Конкурсима које расписује "Богомладенац", часопис за децу Епархије крушевачке, на којима су ученици наше школе освајали вредне награде.

Већ више година уназад, ученици наше школе, са својим уметничким и калиграфским радовима учествују на Конкурсима, које расписује Удружење "Дани ћирилице Баваниште", где такође нису изостали лепи резултати.

Калиграфи наше школе, ове године, узели су  учешћа и  на уметничком конкурсу "Путем маште", које је објавио РЖД Интернешенал, СО МЈФЈПН и дечји часопис "Светосавско звонце".

Калиграфи наше школе, такође, учествовали су на Божићном конкурсу који организује електронски часопис "Табла", где  су наши ученици освојили и вредне награде. Веома смо захвални електронском часопису "Табла", који  је у свом пролећном броју Таблиног магазина  објавио рубрику о нашим младим калиграфима.

Нама, православним учитељима и педагозима, радост је подстицати даровити и богољубиви нараштај српски.

 

Наставница калиграфије и веронауке у ОШ“ Јован Јовановић - Змај“ у Стопањи

М. Теодора Спасојевић