Света архијерејска Литургија у љубостињском метоху – скиту свете преподобномученице Параскеве

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид принео је данашњу Евхаристијску жртву у храму свете преподобномученице Параскеве, у љубостињском скиту, који бди на грабовачком брду над трстеником и моравском долином. Са Епископом су саслуживали: Архијерејски намесник трстенички протојереј Марјан Вујовић, протојереј – ставрофор Милосав Егерић, протођакон епископски Андрија Јелић и ђакон трстенички Стефан Ђурђевић. Прислуживао је чтец Дејан Марковић, а за певницом појао теолог Никола Вујовић. Након библијских читања беседио је Епископ, тумачећи јеванђелске прочитане одељке (Мк 10, 32 – 45 и Лк 7, 36 – 50).

На крају Литургије Епископ је у славу Божју и част преподобне Марије осветио кољиво и Славски колач од којих смо сви окусили. Обедовали смо у трпезарији овога часнога метоха и тако смо продужили заједничарење започето у храму.

Данас нас Господ двоструко упућује да се загледамо и угледамо на покајничко житије преподобне матере наше Марије Египћанке: путем Минеја  1/14. априла, и кроз Триод, јер је Црква одредила да у ову, данашњу, пету недељу Васкршњег поста чествујемо нашу споменуту преподобну матеру. Али, како вели Црква кроз Триод, требало је сетити се преподобне Марије и кроз читање њеног чудесног житија на богослужењу у сиропусну недељу увече, како бисмо се охрабрили за предстојећи подвих Васкршњега поста.

,,Показала си нам лековитост покајања, и упутила си нас на стазу која поново води у живот непролазни.“ (канон преподобној Марији Египћанки, 5. песма, други тропар)

 

ђакон трстенички Стефан Ђурђевић