Света архијерејска Литургија на Источни петак у манастиру Љубостиња код Трстеника

Три су Личности Пресвете Тројице којима се поклањамо – Отац, Син и Свети Дух, и три су данашња празника којима се радујемо: Васкрсење Христово, Живоносни Источник и наш Свети Николај (Велимировић), Владика Охридски и Жички. Радости нам је Господ послао путем нашег испуњавања Његових речи ,,ово чините за мој спомен“ (Лк 22, 19), путем свете Литургије, коју толико често спомињемо, служимо је што чешће можемо, е да бисмо се што боље припремили за сусрет са нашим Господом. Данашњу Свету Литургију служили смо са нашим Светим Владиком Давидом у славној и стаменој Љубостињи покривени молитвама и Пресвете Богородице и преподобне Ефросиније.

Часно презвитерство: Архијерејски намесник протојереј Марјан Вујовић, протојереј – ставрофор Дамњан Лисинац и презвитер Данијел Стефановић, надлежни свештенослужитељ љубостињски.

У Христу ђаконство: протођакон владичански Андрија Јелић.

Чтечеви господа: Дејан Марковић, Раде Тодоровић,Наум Стефановић и Душан Богојевић.

Након прочитаног Јеванђелског одељка, беседио је Владика Давид, наглашавајући Христово ревновање за дом Господњи, споменуто у првом данашњем Јеванђељу (Јован, зачало 7.). На крају Свете Евхаристије, Епископ је пререзао и благословио Славски колач у част Светог Николаја Српског, на искрену радост присутног верног народа. По отпусту, Епископ је са својим народом и клиром био предан љубезном гостопримству мати игуманије љубостињске Христине и њеног сестринства.

 

ђакон Стефан Ђурђевић