Ђурђевдан – слава Саборног храма Епархије крушевачке

Испунише се дани обнове нашега храма!
 
Свечаним бденијем отпочело је празновање навечерје празника св. Георгија и храмовне славе. Епископу Давиду су саслуживали: Aрхијерејски намесник крушевачки Будимир Којић, старешина цркве Лазарице презвитер Жељко Марковић, парох покровски протојереј Јован Вуковић  и ђакон Душан Маговац. Верном народу изнет је делић моштију  св. Георгија, делић  Хитона Господњег донет из Русије и велики мошчаник на поклоњење.   
 
На дан светог великомученика и победоносца Георгија, у понедељак, 06. маја 2019. године, када Саборни храм у Крушевцу прославља своју храмовну славу у години јубилеја 800 година Аутокефалности Српске Православне Цркве, 630 година од Косовског боја и 115 година постојања Саборног храма, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид  служио је свету Литургију и освештао нови живопис у обновљеном храму.
 
По благослову Епископа Давида, велика обнова Саборног храма отпочела је 2014. године, када је и оформљен Одбор за обнову и уређење храма. На храму је урађено много радова - како на унутрашњости тако и на спољашњости, осликан је храм у површини од 1500 метара квадратних, уграђен је нови гранитни под са подним грејањем, постављен је нови полијелеј, урађена је унутрашња декоративна расвета живописа, промењена су сва стакла на прозорима у читавом храму, урађена је нова спољна фасада и позлаћен је Крст на куполи храма за пуних пет година обнове.
 
Епископу Давиду су у светој Литургији саслуживали: архимандрит Алексеј Богићевић, архимандрит Дамаскин, Архијерејски намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, протојереји-ставрофори Адам Стевановић, Милан Вељковић, Цветан Топличанин, старешина Покровске цркве протојереј Мирослав Пешић, протојереј Јован Вуковић, јеромонах Нектарије, јеромонах Сергије, презвитер Ненад Драгичевић, протођакони Андрија Јелић и Јован Миленковић.
 
Епископ је вернима изговорио надахнуту беседу честитајући им празник. На светој Литургији је појао хор цркве Лазарице под управом протинице Ружице Вешковац.
 
 По завршеној светој Литургији, на предлог  Епископа  Давида, Свети архијерејски Синод СПЦ  орденом Светог Саве II степена за велики допринос и показану љубав према својој Cркви одликовао је Скупштину града Крушевца одликовање је примила градоначалница г-ђа Јасмина Палуровић, Корпорацију "ТРАЈАЛ" испред које је одликовање примио генерални директор г. Милош Ненезић, орденом Светог Саве III степена породицу Ненезић из Крушевца који је примила -г-ђа Љубица Ненезић, корпорацију "Детонит д.о.о." из Северне Македоније. Орденом Краља Милутина фирму "Промист" из Новог Сада, а  додељене су и Архијерејске Грамате и Благодарнице донаторима, приложницима, црквеним одборницима и привредницима.
 
Домаћин овогодишње славе - колачар био је начелник инспекције Управе Министарства Правде г. Иван Мијаиловић,  са породицом, а колачарство за наредну годину преузео је г. Велибор Јовановић  из Паруновца са породицом.
 
протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић