Литургијска прослава светог Јована у манастиру Макрешане

Дана 7. јула 2019. године, када се молитвено сећамо рођења светог Јована, Пророка, Претече и Крститеља Господњег, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки је служио свету Литургију у манастиру овог дивног Божјег небоземног угодника у Макрешану код Крушевца. 

Јеромонах Јаков, настојатељ овог свештеног манастира, је уз помоћ и љубав благочестивог и христољубивог народа приправио стазе да дочека архипастира, владику Давида, еда би сви сабрани око својега владике учествовали у прослави празника оног који је највећи од жене рођен, Светога Јована; Заиста велики број благоверног народа се сабрао око владике и свештенства. 
 
Његовом Преосвештенству су саслуживали: високопречасни протојереј-ставрофор Драги Вешковац, парох крушевачки при цркви Лазарици, секретар Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, потом пречасни протојереј Добривоје Топличанин, умировљени свештеник, служашчи у овој свештеној обитељи и протођакон Андрија Јелић, ђакон при Цркви Светог Великомученика и Победоносца Георгија у Крушевцу. 
 
Након свете Литургије уприличен је једночасовни културно-уметнички програм, а за то време се могла видети идилична слика негдашњих црквених сабора. Народ је поневши простирке поседао свугде око манастира и наставио заједничарење уз окрепљење у храни и пићу, али пре свега уживајући у звуцима фруле, хармонике и корацима дечјег културно-уметничког ансамбла из Макрешана. 
 
По завршетку програма уследила је и трпеза љубави коју су спремили о. Јаков и овогодишњи колачари. 
 
Заиста ово је био дан радовања и сабирања, овде су сви добродошли и подједнако уважени.
 
Свети Јоване, Пророче и Претечо и Крститељу Господа нашега Исуса Христа моли за нас грешне.