Песничко вече у манастиру Велуће

DSC_0088

У среду  28. агуста .2019. године, на дан Успења Пресвете Богородице, благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. Давида, одржано је у порти манастира Велућа

 ПЕСНИЧКО  ВЕЧЕ

На тему: „ ДУХОВНА ПОЕЗИЈА И ЊЕН УТИЦАЈ НА ЦРКВЕНИ ЖИВОТ“

На Успење Пресвете Богородице, на дан славе манастирске зимске цркве и традиционалног народног  сабрања  благочестивог  народа  овога краја, у предвечерје овог дивног  Богородичиног дана, у порти манастира Велућа окупило се мноштво  народа. Родитељи,  деца, млади, стари, ученици, наставници,  свештенство, монаштво, песници, уметници,  да сви заједно,  говором и песмом произносе и доживе лепоту духовне поезије.

Црквени живот, по речима Светог Владике Николаја Жичког је "духовна со једног народа", која не допушта људском друштву да се распадне, а духовна поезија је покретач хришћанима за црквени живот.

Поздраве и благослове нашег Епископа,  Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. др Давида пренео нам је  протојереј-ставрофор Драги Вешковац, секретар Епископа крушевачког, који је пригодном беседом говорио о значају духовне поезије и њеном утицају на црквени живот.

Песничка духовна  произношења  чули смо од наших уважених гостију песникâ:  Миљко Шљивић, Јелена  Протић Петронијевић,  Сава – Мијодраг Радивојевић,  Оливера Цветић и Љубица Петковић.

У музичком делу програма наступла је  госпођица Теодора Вешковац у пратњи хора  "Свети Кнез Лазар" из Крушевца са песмама: "Пресвета Богородице спаси нас",  "Богородице" и  песмом "И то је то је све..."

Хор ученика веронауке парохије велућке, наступио је са песмомама : "Деца неба" ,  и  "Вера наша".

Ово дивно Песничко вече завршило се звуцима  изворних српских мелодија у извођењу фрулаша г. Срећка Перчевића и његовог унука г. Дарка Перчевића.

Духовну поезију   св. Владике Николаја,  рецитовала је  госпођица  Весна Бићенин и ученице веронауке Анастасија и Кристина.

А све у славу Господа и Пречисте Мајке Божије , покровитељице и заштитнице манастира Велућа .

Игуманија манастира Велућа м. Теодора ( Спасојевић)