Освештана црква Вазнесења Господњег у Лаћиследу

" Боже Беспочетни и Вечни, Који си све из небића привео у биће, Који живиш у светлости неприступној, Који за престо имаш небо, а земљу за подножије...

Који си Соломону дао широко и пространо срце и њиме подигао стари Храм, а Светим и свехвалним апостолима службу у Духу,

обнављајући благодат истинске Скиније, а преко њих,

Господе Сила, Свете Цркве Твоје и Жртвенике Твоје засадио си по целој земљи да се у њима приносе Теби Свештене и Бескрвне Жртве..."

 

У питомој лепоти села Лаћиследа, сакривеној од метежа овога света, честити кнез Лазар подигао је храм као своју дворску цркву, да буде један од украса српскога рода. Непријатељи имена Христовог су је порушили мислећи да ће у роду светосавском порушити сећање на великомученика косовског и витеза Христовог, кнеза Лазара. Витештво се не заборавља. Оно оплемењује. Витештво у себи сједињује богољубље и родољубље. Оно је снага срца и извор храбрости. Тако и темељи порушених храмова, опстају кроз векове јер они су неразориви као и витештво и постају ново семе Цркве Христове. И ево, у наше дане, поред светих неразрушивих темеља цркве Лазареве, подиже се нови храм посвећен Господу и његовом светом Вазнесењу. Подигоше га верни, нови витезови нашег времена, да сведочи о богољубљу и родољубљу.

Темељ новога храма беше освештан 2000. године пожртвовањем, сада већ блаженопочившег протојереја Миљка Вучковића. Несебичношћу ктитора др Драгана Поповића и многих добротвора и приложника, трудом Грађевинског одбора на челу са г. Зораном Милетићем и витешком ревношћу пароха протојереја Милоша Костића, подиже се овај дивни свети храм.

Данас, 01. септембра 2019. године, наш Епископ Давид освештао је новоподигнути храм и служио Свету архијерејску Литургију окружен свештенством и мноштвом верних рода нашега.

Владики су саслуживали секретар Његовог Преосвештенства протојереј–ставрофор Драги Вешковац, Архијерејски намесник жупски протојереј Вукман Петровић, јеромонах Дионисије из манастира Лешје, протојереј Ђорђе Поповић из Архиепископије београдско-карловачке, протојереј Милош Костић, протојереј Брана Павловић, јереј Предраг Пајић као и протођакон Андрија Јелић и ђакон Душан Југовић.

Хор Свете Лазарице орадостио нас је својим појањем. У овим свечаним тренуцима додељене су Архијерејске грамате Епископа крушевачког онима који су се ревносније трудили, а господин Др Драган Поповић из Крушевца, ктитор овога храма, добио је од Светог Архијерејског Синода СПЦ, Орден Светог Саве II степена.

Нека се подижу храмови Господу и Његовим Светима, и ми са њима да се подижемо из трулежности земаљскога царства, у Небеско, увек и до века!

 

Свештеник Вукман Петровић