У Крушевцу одржан пети Међународни фестивал православног филма “Снажни духом”

1-6

У сали крушевачког Народног музеја, проглашењем победника, свечано је затворен пети Међународни фестивал православног филма „Снажни духом“.

Најбоља остварења су награђена, у конкуренцији играних и документарних филмова из Украјине, Белорусије, Русије, Грчке, Јерменије, Грузије, Републике Српске и Србије.

0

ГРАН ПРИ ФЕСТИВАЛА припао је филму „ЗЕМЉОТРЕС“ САРИКА АДЕАСЈАНА из Јерменије, где ће бити послат освештан диптих са ликом Светог Кнеза Лазара.

У конкуренцији најбољег играног филма, нагдраду и икону Светог Николаја Чудотворца понео је филм под називом „72 сата“ , продуцентске компаније Николаја РАСТРГУЈЕВА ИЗ РУСИЈЕ.

1-6

За најбољи докуменатарни филм проглашено је остварење Лусиане КОЛИХАЛЕНЕ и Антона Никитина „Кијевско – Печерска лавра, фотографија хиљадугодишњице“ из Украјине. Победнику у овом жанру додељена је икона Светог Василија Острошког.

По оцени публике најбољи филм је „Чекам вас у САМТАВРУ“ , аутора Константина ЦЕРЦВАЗДЕ из Грузије, који је добио диптих са ликом Светог Саве.

2-7

Награде су освећене првог дана Фестивала, у цркви Лазарици.

Фестивал су затворили директор Филип Kудрјашов и заменик градоначелника Весна Лазаревић, а наступупом ансамбла „Бели анђео“ на челу са солистом Kатарином Божић, званично је завршен Фестивал.

4-2

Фестивал, чији је домаћин град Kрушевац, одржан је са благословом Патријарха Српског Господина Иринеја и епископа крушевачког Давида. Покровитељи су Град Kрушевац, Kрушевачка епархија и Kомпанија „ВИФСАИДА“.

111111zavrsnooo_69

Свечаности у музеју присуствовали су званичници града , политичког, културног и јавног живота, уз музичку пратњу Kатарине Божић и оркестра. Пети Фестивал православног филма „Снажни духом“, директор фестивала Филип Kудрјасов оценио је као веома успешан и најавио почетак припрема за наредни.

 

Фотографије и текст: rtk.rs, krusevac.rs, kck.org.rs