Покровска црква на Расини прославила своју храмовну славу

”Одувек је Црква прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим посредничким молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима. Догађај који Црква данас спомиње и празнује доказује само то постојано покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским.” (Из Житија светих за октобар преподобног Јустина Ћелијског)

У понедељак, 14. октобра 2019. године, када Црква Христова прославља велики догађај јављања Пресвете Богородице у Влахернској цркви (Цариград), Покровска црква на Расини прославила је своју храмовну славу. Прослављање Пресвет Богомајке започело је још у уторак постављањем мозаика Пресвете Богородице.
 
По традицији, уочи славе, дочекан је део моштију Преподобне Параскеве које ће у нашој цркви остати до 20. октобра. 
 
Слављење је настављено Бденијем уочи празника и Светом Литургијом сутрадан, на сами дан празника. Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Драги Вешковац, секретар Епископа крушевачког Господина Давида, уз саслуживање свештенослужитеља из наше и околних епархија. 
 
Након Свете Литургије и причешћа Светим Христовим Тајнама, литијски се сишло до воде где је обављено освећење и резање славског колача, а ово прослављање наставило се Трпезом љубави.