Прослављен празник Покрова Пресвете Богородице у селу Гари код Крушевца

Ту, на само пар минута од царског града Крушевца, у маленом селу Гари, где нас има таман толико да свако свакога зна по имену, живи народ Божји који се окупио око своје светиње и очи своје устремио ка Господу и Мајци Божијој, чврсто верујући да га Она закриљује својим Светим Покровом и чува га од свих опасности и искушења овога света. Ту, где се нико не досељава…. долазак Епископа преставља догађај и овога и онога света и једнак је доласку Христа Цркви, Пастира стаду и Оца деци.

Празник Покрова Пресвете Богородице свечано је прослављен данас Светом архијерејском Литургијом. Светом Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Господин Давид, уз саслужње протојереја-ставрофора Будимира Којића, намесника крушевачког, протојереја–ставрофора Ђорђа Милојковића, старешине храма Светог Георгија из Крушевца и протођакона Андрије Јелића. За певницом су појали протојереј Иван Цветковић, старешина Светотројичног храма у Мудраковцу и вероучитељица Весна Драгичевић.

Благословени народ и деца Божја испунили су Свети храм и порту како би живо учествовали у литургијском догађају прослављања празника, од нашег Владике и оца чули речи утехе и охрабрења, те сви се причестили животворним тајнама Христовим. Да сви једно буду…

Посебна радост Празника била је освећење новоподигнуте палионице свећа при Светом храму. Том приликом уручене су Благодарнице Његовог Преосвештенства Епископа Давида свим добротворима и доброжелатељима који су на било који начин припомогли у изградњи палионице свећа.

После свете Литургије уследио је културно-уметнички програм у коме су учествовали КУД „Чарапани“ и деца нашега места, а све у славу и поводом обележавања 800 година од аутокефалности наше Српске Православне Цркве.

Колачари Ненад и Драгана Милановић, припремили су славски колач и жито, те припремили богату Трпезу Љубави у парохијском дому за све присутне. Владика је посетио и Извор Свете Богородице у селу, који је многима утољава жеђ преко целе године…

Свештенство и народ Божији окупљени око свога Владике… Радост и гостољубље… Владика прилази и пита за здравље децу и старе….Старе да укрепи, децу да охрабри… Сви радосни и благословени, до поновне прилике да саслужујемо и служимо заједно, испратили смо нашег Владику до скорог и поновног сусрета.

 

презвитер Ненад Драгичевић

парох други крушевачки и гарски