Архијерејска Литургија и сабори радости у шаначкој парохији

У недељу 27. октобра 2019. год. када српски народ прославља своју заштитницу свету Петку Српкињу, посебна радост је на територији крушевачке Епархије где сенима историје прођоше у време кнегиње Милице мошти светитељке и засејаше себи храмове  широм нам Богомспасаване Епархије. Као зрнце песка које је мало али уједно и део неограниченог пространства, шаначка парохија је украшена са два „велелепна“ храма посвећена светој Петки, један Римљанки а други Српкињи. И ево дана када зрнце песка постаје стена необорима, радост на радост, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид служио је свету архијерејску Литургију у храму свете Петке Римљанке у Шанцу. Саслуживали су: протојереј-ставрофор у пензији Живко Којић, парох мудраковачки протојереј-ставрофор Мирослав Николић, пезионисани парох обрешки протојереј-ставрофор Слободан Стојанови, старешина храма јереј Далибор Весић и протођакон Андрија Јелић. Чтецирали су и апостол читали господа Марко Цветковић и Марко Ракоњац а појали су: протиница Сања Николић, деца и верници шаначке парохије. Храм је био мали за све који су хтели да учествују у богослужењу и радости  са својим Пастироначалником,  да чују и у своје срце сместе реч Његове надахнуте и поучне беседе. Верни народ је у радости приступао светој Чаши.

После богослужења, Преосвештени Владика је разгледао порту шаначке цркве, завршене и започете радове и усрдно разговарао са верним народом омивани сунчаним зрацима михољског лета. И таман када смо помислили да кажемо „ево дана који створи Господ“ и да је радост на врхунцу наставило се саборовање у шаначкој парохији.

 Запутисмо се путевима моштију свете Петке, наше заштитнице, и дођосмо у Велику Крушевицу, где се подно Стржарца у нетакнутој природи налази други храм шаначке парохије посвећен светој Петки Српкињи. Вредни Крушевичани, и ако „мало руках“ потпомагани на првом месту својом заштиницом а и другима Богу знанима,  изградише храм светитељки а полако и радове на црквеној кући приводе крају.  Дочекани смо радошћу, и опет радаст на радост, „на још једном животворном источнику вере и благодати Божије  посветисмо цео дан Богу и светима његовим излазећи пред Бога такви какви јесмо са жељом да будемо бољи и Богу угоднији, желећи нам да сви напредујемо у вери нашој православној“ биле су речи и позив драгог нам Владике упућене верницима после литије и резања славског колача испред храма у Великој Крушевици.

Својом Архијерејском граматом Његово Преосвештенство Епископ Давид  даровао је за несебичну љубав према овом храму господина Живорада Панића из Обрежа, пореклом из Велике Крушевице.

Трпезу љубави за све присутне припремила је колачар Миона Ђурђевић са својом породицом а колачарства за следећу годину прихватили су се браћа Коста и Илија Петровић из Велике Крушевице.

Слушајући непрестани славопој птица у овој природи осетисмо у својим срцима речи псалмопевца „ све што дише нека хвали Господа“.

Јереј Далибор Весић