Одржана Светосавска академија у Крушевцу

????????????????????????????????????

У суботу, 25. јануара 2020. године, у Крушевачком позоришту, одржана је Светосавска академија у организацији Православне Епархије крушевачке, Културног центра града Ккрушевца и Крушевачког позоришта, док је покровитељ манифестације био град Крушевац.

Академија је започела интонирањем химне Светом Сави, након чега је скуп благословио Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид, који је у својој беседи подсетио на све оне непролазне вредности и путоказе који је српском народу утро принц и монах, књижевник, дипломата и први Архиепископ српски Свети Сава.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић истакла да је наш задатак да следимо пут оца нације – Светог Саве, да делима, понашањем и човекољубљем сведочимо да смо његови часни потомци:

Свети Сава је постао симбол српске нације. Научио је свој народ шта је љубав, мирење, праштање, знање, част, достојанство. Охрабрио нас за напоран пут до победе, за пут знања и образовања, упорности и успеха. На дан Светог Саве позвани смо да будемо бољи, по узору на најбољег међу нама“.

Светосавску беседу произнео је Секретар Епископа крушевачког протојереј-ставрофор Драги Вешковац.

Овогодишња добитница Светосавске награде је професор мастер економије Марија Урошевић, која је ово престижно признање добила за остварене резулатате у свету шаха, као и због врлина, преданости и способности које показује у раду са децом, а у обраћању истакла да је ово признање одговор на све оно што је Град Крушевац дао њој, а сада својим радом она уложено и враћа.

Светосавској академији поред градоначелнице са сарадницима, присуствовали су свештеници, представници привредног, војног, јавног и политичког живота, а у програму  су учествовали  архимандрит Прокопије Тајар из Сирије, глумица Даница Петровић, Дечији и Мешовити црквени хор Свети кнез Лазар.