Света архијерејска Литургија и братски састанак Архијерејског намесништва трстеничког у Риљцу

У другу недељу Свете Четрдесетнице - пачисту, 15(2.) марта текуће године, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Литургију у храму преподобног Романа Ђунишког у селу Риљцу (црквена општина пољанска, архијерејско намесништво трстеничко). Са Епископом су саслуживали: Секретар Епископа протојереј – ставрофор Драги Вешковац, Архијерејски намесник тртенички протојереј Марјан Вујовић, протојереј – ставрофор Јован Спасојевић (пензионер), протојереј Владимир Трошић (парох пољански и медвеђански), протођакон владичански Андрија Јелић, ђакон Стефан Ђурђевић, чтец Дејан Марковић и чтец Ђорђе Јевтић. За певницом су појали свештеник Никола Вујовић (парох пољански) и вероучитељ Срђан Томашевић. На малом входу Епископ је благоизволео да правом ношења напрсног крста одликује умировљеног протојереја Миладина Игњатовића. Након прочитаног одељка из Апостола и Светог Јеванђеља, Епископ је беседио и тешио народ Божји позивајући га да у садашње време немира и страха од болести остане у оквирима православног хришћанског понашања и да редовно похађа богослужења, особито Свету Литургију уз редовно причешћивање Телом и Крвљу Господа Христа. Господ није преносилац болести, већ Лекар и душа и тела наших! Да пројављујемо, дакле, православну веру, која није од јуче усађена у биће нашег страдалног српског народа. Никако да не угрозимо нашу веру у Господа, да вера не би прешла у маловерје или чак у неверје.

Након отпуста, уследио је братски састанак и обедовање у храмовној сали. Најпре су сви свештенослужитељи трстеничког намесништва приступили Светој Тајни исповести и покајања код нашег епархијског исповедника и духовника протојереја – ставрофора Драгише Јовановића. На овогодишњем братском заједничарењу, благослов за произношење главне поучне беседе добио је протојереј Данијел Стефановић, парох љубостињски. Прота Данијел је говорио о неопходном присуству подвига у животу свештенослужитеља. И онај који се припрема за свештенички чин и онај који је чина већ удостојен мора да буде делатељ подвига. Тако нас учи Господ кроз Јеванђеље; тако нас уче Свети Апостоли и сви потоњи Свети Јерарси Православне Цркве – апостолски духовни наследеници. Након словљења проте Данијела, реч су од Епископа добили и: протојереј – ставрофор Јован Спасојевић, протојереј – стафрофор Миладин Игњатовић, протојереј и парох трећи трстенички Радомир Косовац, протојереј и парох велико - дреновски Мирослав Михајловић, господин Јован Мирковић, прота Драгиша Јовановић, господин Арсеније Трошић, прота Владимир Трошић, који је најавио овогодишњу свечану прославу јубилеја – 40. годишњицу освећења ове риљачке светиње.
Након братског заједничарења, Владика Давид је посетио храм Светог Николаја Мирликијског у Медвеђи где се тренутно врше радови на уређењу парохијског дома и црквене сале.

 

Ђакон трстенички Стефан С. Ђурђевић