Празник Педесетнице свечано прослављен у граду Крушевцу

На празник силаска Светога Духа на Aпостоле - Педесетницу, 7. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид началствовао је светом Литургијом у Саборном храму светог Георгија у Крушевцу.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Ђорђе Милојковић, Љубиша Милошевић, Драгиша Јовановић, Слободан Пешић, Новица Тасић, Милан Вељковић, протојереји Ненад Радосављевић, Александар Ерић, презвитери Бориша Шањић са Богословског Факултета у Београду, Ненад Драгичевић, протођакони Андрија Јелић и Јован Миленковић.
 
На  светој Литургији Владика Давид је рукоположио у чин  ђакона теолога г. Ненада Матића из Бруса.
 
Надахнутом беседом наш Архипастир је честитао празник присутним верницима и појаснио величину у значај догађаја силаска Светога Духа на Апостоле. 
 
Појали су појци -теолози са ПБФ-а у Београду предвођени професором  појања г. Немањом  Старовлахом из крагујевачке Богословије св. Јована Златоустог.
 
По завршеној Литургији одслужено је велико Вечерње са коленоприклоним молитвама св. Василија Великог и уследила је градска Литија до споменика Косовским Јунацима у центру града. Ту су се, по устаљеној традицији, саставиле Литије Саборног храма и Цркве Лазарице а на платоу Епископ Давид благословио је све житеље града и Епархије крушевачке.
 
По повратку у Саборни храм, освештан је славски колач и  жито овогодишњих домаћина-свечара  г. Слободана, г-ђе Љиљане и г-ђице Христине Милојевић из Крушевца.
 
Трпезом и послужењем  у парохијском дому настављено је Литургијско славље.
 
протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић