Недеља свих светих у манастиру светог Илије у Великој Дренови

DSC_8466

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид служио је 14. (1.) јуна 2020. године Господње Службу Божју – Свету Евхаристију у манастиру светог пророка Илије у Великој Дренови. Гле, како нас Господ данас обрадова: наш Епископ богослужбено посети ову свету обитељ на дан Светог Јустина Новог Врањског и Ћелијског који написа Житија Свих Светих које данас прослављамо. Радујемо се и дивимо како је писац Житија Светих постао Свет; почео је да личи на Оне о којима је писао, и својим преподобним животом, делима и учењем сам себе придодао Сабору Свих Светих, а Црква Христова је то препознала и свима нам га објавила као Светог Богоносног Христослова.

Са Владиком нашим су саслуживали: Архијерејски намесник трстенички протојереј Марјан Вујовић, протођакон Андрија Јелић, ђакон Ненад Матић, ђакон Стефан Ђурђевић, а прислуживао чтец Дејан Марковић. За певницом су појале игуманија Серафима и сестре монахиње. Након Светог Јеванђеља Епископ је својим словом кроз свети лик авве Јустина Ћелијског прославио Бога и указао поштовање Свима Светима јер на свима Њима почива иста благодат Духа Светога.

Особито данас је добро да се подсетимо важности читања Житија Светих, која многи одбацују као да су то наводно ,,бајке, басне и причице за малу децу“, док нас ава Јустин учи да су она ,,наставак Јеванђеља“. Свети Игњатије Брјанчанинов вели: ,,Хоћемо да живимо јеванђелским животом, а не читамо Свето Јеванђеље! Па шта ми хоћемо!?“ Зар то не важи и за Житија Светих? Хоћемо да се угледамо на Светитеље, а да ли читамо Житија Светих и њихова дела?

 

Ђакон Стефан Ђурђевић