Видовдан прослављен у царском граду Крушевцу

????????????????????????????????????

Уочи Видовдана, када црква Лазарица прославља свога ктитора и заштитника светог великомученика кнеза Лазара, служено је свечано бденије, након кога је пререзан славски колач поводом крсне славе хора св. кнеза Лазара. 

Бденију, које је служио Епископ крушевачки Господин Давид са свештенством Епархије крушевачке, присуствовало је мноштво верног народа и свештенства града Крушевца.

Након бденија испред храма одржан је поетско – музички  триптих Распето Косово, уз госотовање мушког хора Источник , дечијег хора КЦК, драмског уметника г. Милета Недељковића и песника: Драгана Јовановића, Манојла Гавриловића, Ранка Ђиновића. Прелепо вече окупило је велики број наших суграђана који су уживали у овој прекрасној атмосфери.

Славећи победу вечнога живота, и задобијање Царства Небескога, сабрало нас је све и ове године на небоземни сабор у славну Лазарицу да прославимо свете мученике косовске са светим и честитим  кнезом Лазаром на челу.

 

На сâм дан празника Видовдана, свету Божанствену Литургију служио је Епископ крушевачки Господин Давид. Светој Литургији су поред свештенства Епархије саслуживали и војни свештеници из Крушевца и околине.

Након свете службе, предвођени моштима светог кнеза Лазара, литијски смо кренули до централног градског трга – споменика Косовским јунацима, где је  служен помен  светим мученицима косовским. Литијски смо наставили до касарне где смо ове године имали част да положимо камен темељац за нови храм Светог Кнеза Лазара који је уједно и заштитник касарне у Крушевцу. На месту где је некада био Метох манастира Хиландара ниче нови храм ни из чега и тога смо данас сведоци да је српски народ један од четири стуба Васељене, који упркос својим искушењима која га прате увек одабрао Царство небеско, што је Преосвећени Владика Г. Г. Давид нагаласио у богонадахнутој беседи. Овом светом  чину присуствовали су Градоначелница града госпођа Јасмина Палуровић, директор БИА г. Братислав Гашић, министар у Влади Србије г. Зоран Ђорђевић, као и припадници војске, који ће имати могућност да служе Богу у овом светом храму. Након овог програма славље је настављено уз Трпезу љубави припремљену у цркви Лазарици, певајући песме светоме кнезу у част и радујући се сусрету једних са другима. Госте смо испратили са молитвеним жељама да долгоденствују на многаја љета, сећајући се речи које су и данас одјекивале Крушевцом да је „Земаљско за малена царство, а небеско увек и до века.“

Данас је у центру града Крушевца, на тргу Костурница откривен и споменик светом деспоту Стефану Високом, док је на брду Багдала постављен јарбол са српском заставом. Увече, у згради скупштине града Крушевца, додељене су Водавданске награде значајним организацијама и истакнутим појединцима нашег града.

ђакон Душан Маговац