Света Литургија и рукоположење у Ратају

Данас прослављамо два светила Цркве Христове. Прво светило, свети Апостол Петар, највише је пламтео ревношћу вере, зато је први  исповедио веру у Сина Божијег ускликнувши Му: „Ти си Христос, Син Бога Живога!“. Ревност у вери је врлина светих. У времену које је било и у времену које ће бити не може се без ревности. У страдању ревност вере нам даје снагу да се не поништимо, у радости ревност нам треба да се не преузнесемо. Зато је Христос саздао Цркву своју на истинитом исповедању и ревности вере којом је први просијао св. Апостол Петар, зато се удостојио да буде први по части, међу једнакима.

Друго светило, свети Апостол Павле, док је био Савле гледао је само телесним очима. Ревнујући не за Истину, на путу за Дамаск ослепео је од Христове љубави и што је најчудесније - том Љубављу је и прогледао. Сав се преобразио у ревност за Истину и веру у Христа, ускликнувши: „ Не живим више ја, него Христос живи у мени!“, зато је удостојен да се, уз Апостола Петра, и он назове Првоврховним Апостолом.

И ми смо данас, на Петровдан 2020. године, удостојени да кроз веру ревносну окусимо Христа у Светој Чаши , сабрани око свога Епископа Давида. У живописном жупском селу Ратају, где храм овога дана слави, били смо сведоци како куцају Христом орадошћена срца.

Наш Владика Давид освештавши нови иконостас у обновљеном храму, доделио је напрсни Крст надлежном пароху протојереју Радивоју Пајићу за уложени труд и ревност у обнови ове светиње. Божанска благодат, данас се посебно излила на брата нашег ђакона Марка Ракоњца, кога је наш Епископ рукоположио у свети свештенички чин, да служи Господу и своме роду на многа и блага лета.

Литургијска радост настављена је трпезом љубави, трудом ревнитеља и у гостољубљу.

 

Свештеник Вукман Петровић