Света архијерејска Литургија у Горњем Ступњу

DSC_1708

Све добро, свака врлина, све што дише љубављу, што је Творац уткао у човека и за човека дар је Творца, дар Живога Бога. Човек је биће саткано од божанских дарова. Наш живот земаљски је јединствен и једноставан, само је потребно сачувати то свето ткање у нашем бићу којим нас је Отац наш небески обдарио. Доброта и врлине – једном речју Љубав, може се сачувати само ако се умножава. Љубав није љубав ако је учаурена. Љубав ако није динамична она губи своје назначење и претвара се у самољубље. Зато свети Пророк и цар Давид каже: „Уклони се од зла и чини добро.“ Није довољно само не чинити зло, већ је потребно чинити добро. Доброта је покрет ка Богу, покрет ка ближњем, покрет у љубави из љубави. Тако живе Свети. Тако су живела и живе света браћа Козма и Дамјан. Због љубави и доброте према Богу и ближњима,  добише дар да лече и буду лекари душа и тела наших. Због своје несебичности, добише дар да буду бесребреници. Чудесни у пожртвовању за ближње, добише дар да буду чудотворци.

Данас, 14. јула 2020. године, у Горњем Ступњу, прослависмо дарове Божије у светој браћи, лекарима, бесребреницима и чудотворцима Козми и Дамјану. Прослависмо Бога дародавца свих добара, на светој Литургији којом је началствовао наш Епископ Давид, јер кроз њега нас је Господ, опет и опет, сабрао својом Љубављу.

Храм Светих Врача у Горњем Ступњу, на путу је достојне обнове трудом који улаже парохијски свештеник јереј Предраг Пајић. Радост данашњега дана настављена је трпезом љубави пожртвовањем младог домаћина и данашњег колачара Бошка Шароњића.

Свети лекари, бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане,

испросите од Господа здравље за душе и тела наша,

помозите да будемо здрави да би били добри.

 

 Свештеник Вукман Петровић