Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор хаџи Јован Спасојевић

Златоусти проповедник православља,

Благоразумни исповедник праве вере,

Предани посленик на њиви Господњој,

Свештени сасуд  Духа Светога,

Свештенослужитељ Јован велућски.

На дан Преподобног царевића Јоасафа и Св. Мученика Варлаама и Св. Пророка Авдије, 02.12 ( 19.11 ), лета Господњег 2020., упокојио се и предао своју праведну душу Господу, протојереј-ставрофор хаџи-Јован Спасојевић.

О. Јован Спасојевић, рођен је и однегован у богомољачкој кући Душана Спасојевића у Милутовцу, од оца Радоша Спасојевића, трговца и мајке Вере, 03.10.1940. године. Крштен је са само шест дана, на св. Апостола и јеванђелиста Јована Богослова и по њему добио име Јован. Одрастао је у крилу богомољства и још као дечак определио се да једино Богу служи.

После завршене Основне школе у родном месту, 1955.г. уписао је српску православну богословију у Призрену. То је била давнашња жеља целе њихове богомољачке породице,  да неко из њихове куће буде свештенослужитељ, али и његова жеља. Богословију у Призрену завршио је 1960.г. По завршеној богословији, радио је две године у Црквеном суду Епархије жичке у Краљеву као приправник.

На Крстовдан 27.09.1962.г., одлази у Крањ на ослужење војног рока и тамо служи две године.Будући да је био свршени богослов, у војску је отишао са врло лошим карактеристикама, као „непријатељ државе“. Зато је био позиван на разговор од официра за безбедност. На питања зашто је одлучио да баш богословију заврши, он је одговорио, да радећи у било којој другој државној служби не би могао да редовно одлази у цркву и не би се осећао слободним. Као свештеник, он ће моћи да слободно хришћански живи у својој Цркви. Нудили су му тада и други посао, али он је све то одбио.

По повратку из војске оженио се Зорком Стошић из Милутовца. Венчали су се 06.09.1064.г. у цркви Вазнесења Господњег у Милутовцу. Венчао их је блаженопочивши Епископ жички Г. Василије ( Костић ).

На Крстовдан 27.09.1964.г., рукоположен је у чин јереја у манастиру Љубостињи од блаженопочившег Епископа жичког Г. Василија. Постављен је те 1964.г. да служи на парохији у Пољни. Та пољанска парохија обухватала је села: Пољну, Риљац, М. Сугубину и Божуревац и на читавом том терену постојала је само једна стара Црква у Пољни. Имајући урођени, од Бога даровани му, неимарски  дар,  млади Јован се са пуно елана латио градитељства. Зидање цркава у том комунистичком времену било је тешко. Свештеницима је било забрањено сакупљање прилога од верника, тако да је новац морао да се сакупља тајно.

Најпре је 1967.г. започета велика црква Св. Романа у Риљцу и те исте године у септембру Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Василије је осветио темеље. Зидање је трајало 13 година. Црква је освећена 1980.г. на Малу Госпојину. На освећењу је био Патријарх српски Г. Герман, Епислоп жички Г. Стефан, Митрополит Емилијан из Женеве, представник цариградске Патријаршије и Епископ познањски Г. Сава из Пољске са представницима православних цркава и посматрача, који су били учесници међународне консултације у манастиру Жичи.

Готово у исто време,са изградњом цркве у Риљцу, 1968г. започета је нова велика црква у Пољни посвећена Св. Апостолу Петру и Павлу. Те исте године Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Василије осветио је темеље. Градња је трајала 6 година. Црква је завршена 1974.г. и освећена. Осветио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Василије и тада је јереј Јован добио одликовање протонамесника и право ношења црвеног појаса.

У побожном селу Риљцу, где је била основана хришћанска заједница, верници су желели још једну цркву. О. Јован зато излази у сусрет верницима и на црквишту које је било на имању породице Мирковић са народом подиже малу цркву посвећену Св. Роману. Црква је освећена великим освећењем 1980.г. Осветио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г.Стефан.

У Пољни је постојало црквиште и мала црква брвнара посвећена Св. Панелејмону на имању породице Панић из Пољне. Уз помоћ народа и Душана Панића, који је највише помагао зидање цркве, капелица је завршена 1980.г. Те исте године, цркву је осветио великим освећењем  Његово Преосвештенство Епископ жички Г.Стефан и тада је Протонамесник Јован добио чин Протојереја.

Такође, започиње и изградњу црквених домова. Постављен је темељ за парохијски дом у Пољни и црквени дом у Риљцу.

Саградивши четири цркве на пољанској парохији, 1986.г. протојереј Јован постављен је на парохију милутовачку, која обухвата Милутовац и Малу Дренову. Дух градитељства, међутим, не јењава. Ступивши на нову парохију, са верним народом, саградио је готово одмах, народну трпезарију код цркве Васкрсења Господњег у Малој Дренови.

1989.г. о. Јован постаје Архијерејски намесник трстенички, а 1992.г. после Архијерејске Литургије у цркви Васкрсење Господњег у Малој Дренови протојереј Јован добио је од Његовог  Преосвештенства Епископа жичког Г.Стефана највише одликовање-напрсни крст и постаје крстоносац, Протојереј-ставрофор.

Одлуком Његовог  Преосвештенства Епископа жичког Г.Стефана 1996.г.постављен је на место Архијерејског заменика Епархије жичке.

Бог који о свему промишља, сасвим сигурно и градитеље поставља тамо где ће бити највише од користи. Већ 1997.г. обновљена је спољна фасада цркве Вазнесења Господњег у Милутовцу, али 1 јула 1999.г. милутовчане је задесио јак земљотрес, 6,5 Рихтерове скале. Црква Вазнесења Господњег у Милутовцу се порушила, кубе цркве је пало. О. Јован, већ искусан у организовању грађевинских радова, заједно са народом подиже и пету цркву. За само годину дана црква Вазнесења Господњег је подигнута и за сеоску богомољу  2000.г. Његово Преосвештенство Епископ жички Г.Стефан осветио је обновљену цркву Св. Вазнесења.

 О. Јован је организовао рестаурацију монументалног  иконостаса цркве Вазнесења у Милутовцу из 1931.г., рад иконописаца Крсте Николића и његовог сина Рафаила из села Лазарапоља ,срез галички у Јужној Србији. Иконостас је рестауриран 2000.г. од стране иконописачке радионице манастира Велућа( монахиња Нина Димитријевић и монахиња Теодора Спасојевић ).

Имајући у виду колико фреске у цркви, та осликана Библија, имају утицаја на вернике, о. Јован и у цркви Вазнесење у Милутовцу и у цркви Васкрсења у Малој Дренови организује фрескописање. Фреске у цркви Васкрсења радио је академски сликар Миша Младеновић из Београда, а олтарску апсиду радио је протођакон Мирослав Томић.

Протојереј-ставрофор Јован Спасојевић никада није прихватао умировљење, тако да је као званично умировљени свештеник наставио да редовно богослужи и проповеда реч Божију у манастиру Велућу. До свог упокојења и пресељења у Царство Небеско, није пропустио ни једну Литургију као свештенослужитељ велућски.

2019.г., у новембру месецу, о. Јован удостојио се да посети Свету Земљу, Свети град Јерусалим, Христов Гроб и служи Свету Литургију у цркви на брегу Голгота ( Калварија ). Протојереј-ставрофор Јован, том приликом, пошто је обишао сва света места, удостојио се Светог Причешћа на Голготи, добио је Грамату од јерусалимског Патријарха Теофила и титулу Хаџи, коју је могао да носи испред свог имена и коју ће моћи да носе сви његови потомци.

Протојереј-ставрофор Хаџи-Јован Спасојевић, био је достојан посленик на њиви Господњој, с којим се и Црква и фамилија могу похвалити.

На великом породичном имању у Милутовцу, које је наследио од оца и које није никада напуштао, успешно се бавио виноградарством и правио свештеничко црвено литургијско вино у породичној винарији.

Протојереј-ставрофор Хаџи-Јован Спасојевић, био је узоран отац и супруг, који је у браку са протиницом Зорком изнедрио две ћерке: монахињу Теодору( Спасојевић), Игуманију манастира Велућа и  Протиницу Надицу Михајловић и сина Душана Спасојевића, носиоца Ордена за посебне заслуге из области одбране и безбедности Републије Србије.

Протојереј-ставрофор Хаџи-Јован Спасојевић, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Г. др Давида, после Свете заупокојене Литургије у манастиру Велућу, сахрањен је 03.12.2020.г. на породичном гробљу у Милутовцу.

„Диван је Бог у светима Својима,Бог Израиљев, Он ће дати силу и утврђење народу Своме,Благословен Бог.“   (Псалм 67, 36)

 

Игуманија манастира Велућа

М. Теодора ( Спасојевић )

У манастиру Велућу

10.12.2020.г.