Исповест свештенства Архијерејског намесништва трстеничког у Пољни

                                                                                                                                                                     ,,Господе, просветли таму моју!“ (Свети Григорије Палама +1359)

 

У другу недељу Свете Четрдесетнице, посвећену Светом Григорију Палами, 15/28. марта текуће године Господње, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Пољни, у Архијерејском намесништву трстеничком. То је уједно био и почетак братског састанка овога намесништва. Са Епископом су саслуживали: парох други трстенички јереј Мирољуб Симеуновић, парох пољански јереј Никола Вујовић и ђакон владичански Ненад Матић. Чтецирали су: господин Дејан Марковић и богословац Душан Богојевић. За певницом су појали: вероучитељ Срђан Томашевић, студент богословског факултета Николи Милић, богословац Филип Тодоровић и попадија свештеника Николе, Надежда Вујовић.

Након читања Светог Јеванђеља, Епископ је беседио о прочитаним јеванђелским перикопама, најпре о исцељењу одузетог, а затим и о солунском Архиепископу Светитељу Григорију Палами и његовом ревновању за исихастичко наслеђе Православне Цркве. Епископ је нагласио и важност тога да ми учинимо оно што је у нашој моћи како би нас ово тренутно искушење што пре мимоишло, особито да се молимо и учествујемо у Светој Литургији.

Након литургијског отпуста, заједничарење је настављено у црквеној сали где су сви обедовали. У току трпезе љубави, отац Мирољуб Симеуновић је произнео слово ђакона трстеничког Стефана Ђурђевића, које је било састављено по благослову Епископа Давида. Након беседе, добили су реч наши оци: парох први велико-дреновски протојереј Мирослав Михајловић, парох други медвеђански протојереј Владимир Трошић, парох љубостињски протојереј Данијел Стефановић, наш исповедник протојереј – ставрофор Драгиша Јовановић и парох други велико-дреновски јереј Дејан Смилић. На крају је Владика присутнима упутио завршно слово.

Прота Драгиша Јовановић је истога дана исповедио све свештенослужитеље нашега намесништа.

 

Ђакон трстенички Стефан Ђурђевић