Посета Патријарха српског Господина Порфирија царском граду Крушевцу

DSC_8098

На Видовдан, 28. јуна 2021. године, када се обележава и јубилеј – 650 година од оснивања града Крушевца, у  поподневним часовима, у повратку са Косова и Метохије, нашу Епархију и град је посетио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Са Патријархом су у посету дошли Епископ ремезијански г. Стефан, наречени Епископ марчански г. Сава и ђакон Радомир Врућинић.

Испред цркве Лазарице у Крушевцу, Патријарха и цењене госте дочекали су Преосвећена господа Епископи: Домаћин Епископ крушевачки г. Давид, врањски г. Пахомије, зворничко – тузлански г. Фотије, британско – скандинавски г. Доситеј, тимочки г. Иларион, нишки г. Арсеније, шумадијски г. Јован, изабрани епископ мохачки г. Дамаскин. Дочеку су присуствовали и директор БИА г. Братислав Гашић, градоначелница Крушевца г-ђа Јасмина Палуровић, представници градских управа и културе , припадници војске, свештенство, монаштво и верни народ Епархије крушевачке.

У цркви Лазарици, служен је свечани чин доксологије у част Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију. Молитвеном слављу благољепијем допринео је и хор цркве Лазарице, те свештенство Епархије крушевачке .

Његову Светост је надахнутим словом поздравио Преосвећени Епископ крушевачки г. Давид који је Патријарху заблагодарио на канонској посети, у своје име и у име свештенства и народа Епархије крушевачке пожелевши му добродошлицу у царски град Крушевац.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије се потом са великом радошћу обратио Епископу крушевачком г. Давиду, присутним свештеницима и народу, изразивши благодарност на позиву . Том приликом Патријарх српски г. Порфирије је поручио да на данашњи дан сви морају научити лекцију кнеза Лазара који се, како је рекао, определио за веру а не за вечеру. Он је рекао, да жели да искаже велику захвалност граду Крушевцу и свима који у њему живе у љубави Христовој и свима онима који, како је рекао, било да то знају или не знају духовни потомци кнеза Лазара.  Патријарх се носталгично присетио своје младости и истакао : "Прве своје почетке артикулисања кораке вере сам направио у Крушевцу, први пут сам прочитао реч Божју, нови завет …",  "прве кораке вере, прва питања која немају своје одговоре у ономе што је пролазно поставио сам овде у граду Крушевцу док сам служио војску… " , "… ја сам све чешће долазио на ову тврђаву и лежао, тачно знам и место, иако невешт у цртању разним облицима скицирао овај храм…".

Молитвено сабрање наставило се трпезом љубави у црквеном дому.

Ђакон Јован Јовановић

Фотогафије: Стефан Перовић