Света архијерејска Литургија у цркви светих врачâ Козме и Дамјана у Кукљину

????????????????????????????????????

 У среду,  14. јула 2021. године, Његово преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид благоизволео је служити у храму  светих мученика и лекара Козме и Дамјана у Кукљину.  

Преосвештеном Епископу су саслуживали Архијерејски намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, пензионисани парох беловодски протојереј Петар Јараковић, пароси: великодреновски протојереј  Мирослав Михајловић,  јасички протојереј Иван Милановић, дедински јереј Иван Матић, беловодски јереј Раде Радивојевић, кукљински јереј Марко Чуљић и ђакон Ненад Матић. Богослужење  су појањем красили гласови господе: Ђорђа Којића, Јовице Радовановића, Давида Јањића, Михајла Јовановића, Андрије Стевановића, као и редовних појаца кукљинске парохије. Чтецирао је господин  Немања Пантић.

 

На тетраподу се налазила икона светих Врачева Козме и Дамјана са честицом моштију ових великих угодника и исповедника Божијих. До вечерњих сати је благородни народ Кукљина и околних села долазио светињи, целивао мошти светитељске  узносећи молитве за оздрављење од немоћи телесних и духовних:  “Свети бесребрници и чудотворци, Козмо и Дамјане, посетите немоћи наше, на дар сте добили, на дар и дајите нам!“ 

Овогодишњи колачар  био је г. Горан Недељковић са породицом, из Кукљина. Шумско поднебље уносило је свежину , а благорастворени ваздух учинио је пријатан боравак свима окупљеним на литургијском сабрању. Након свете Литургије и богате Трпезе љубави, Епископ, свештенство и народ су се у миру растали, а са собом понели незаборавну успомену на овај дан.