Прота Љубивоје Радовић представио књигу беседа у храму Светог Саве у Београду “Лепта” или беседе о живој Речи   

H14A9345

На Ивањдан пред црквом Лазарицом представљена је књиге беседа „Лепта“, протојереј ставрофора Љубивоја Радовића, а 11. новембра представљање је уприличено у храму Светог Саве у Београд, у крипти Светог кнеза Лазара. Реч беседника, преточене у његову пету књигу, публика је једнако умела да прими и у Крушевцу и у Београду

Бесеђење је начин да свештенослужитељ, следећи сам пример Господа нашега Исуса Христа, а потом апостола, приближи народу Јеванђељску истину, рекао је протојереј ставрофор Љубивоје Радовић, у филму „Свештеник“, који поводом изласка књиге ауторски потисују Бојан Биочанин и Давор Ристић, а којим је почела промоција књиге „Лепта“ у крипти храма Светог Саве у Београду.

Круг богослужења од Духова до Духова, који су дан рођења цркве Христове, силаском Духа Светога на апостоле, уцртан је у ову књигу са 82 беседе које је током Свете литургије изговорио отац Радовић у периоду од 2016. до 2019. године. Иако као свештенослужитељ беседи готово педесет година, и од пет објављених књига, у четири је „укоричио“ речи Јеванђељске истине, отац Радовић неуморно беседи једнако  свевремено и савремено. Негдашњи старешина цркве Лазарице, седамдесетогодишњи прота Љубивоје Радовић, потврђује истину да свештенослужитељ не иде никад у пензију а остајући веран Речи, истом привлачи и држи пажњу слушалаца и саветује:“Пазите како слушате“.      

Прво је препоручујући књигу, протојереј Александар Ерић у уводној речи за књигу а и као уводничар у причу о бесеђењу и беседнику, констатовао је да „отац  Љуба“ беседи као што живи, и да је све у једноставности и лепоти, па тако и струне његове беседничке лире нису пренатегнуте уз избалансиран и добро наштимован стил.      

Потом, настављајући причу о беседи која кроз беседника (и обрнуто је тачно) нуди живу Реч, Слободан Ценц, новинар, је рекао да је отац Радовић као Сејач из Јеванђељске приче, а да је и на нама труд а по мери дара Духа Светога да примимо и умножимо оно што нам Господ кроз беседника и беседу даје.   

Присуство и утицај оца Радовића у свом, и у животу своје породице истакао је као  посебну драгоценост отац Сергеј Радивојевић, свештенослужитељ у цркви Јована Претече на Багдали, који је засведочио вером да се слично сличном радује, а када су  беседа и беседник једно, онда су нам дати на спас по Господњем промислу и људском  прихватању Божије воље. 

„Ја посадих; Аполо зали, а Бог даде да урасте“- причом о талантима, обратио се публици на крају програма представљања књиге протојереј ставрофор Љубивоје Радовић и рекао нам,  да таланте никако не закопавамо јер даћемо одговор шта смо то радили и урадили током овоземаљског живота ако нисмо помогли ближњем а у пруженој руци која тражи видели Господа.  

Кроз програм промоције водила је и беседе читала Гордана Симић, глумица; а Катарина Вешковац је гласом дотакла живопис боја и тоналитет значења представа у крипти и срца окупљених. Да не прескочимо, протоколарно - организациони склад догађаја био је поверен Братиславу Костићу, сниматељу дописништва РТС-а у Крушевцу.  

Бележимо још три ствари.. 

Предусретљивост и срдачност домаћина овог догађаја, свештенства храма Светог Саве на Врачару и протојереја Ненада Јовановића. Забележили смо и тренутке у којима жива реч беседе о Речи добија живу слику на лицу пажљиве публике, а под сводом живописа Јеванђељских прича и животописа Светог кнеза Лазара. И треће, бележимо да отац Љубивоје Радовић сваке недеље служи Свету литургију и беседи у параклису Светих Врача у кругу Крушевачке болнице; одакле је изнедрена књига „Лепта“, као уздарје Богу и као лек нама.