Преподобни Серафим Саровски свечано прослављен у манастиру светог Луке

01

Преподобни Серафим Саровски био је један од највећих руских православних подвижника и чудотвораца. Рођен је у Курску, у Русији 19. јула 1759. год., а упокојио се 1833. у Сарову. Српска Православна Црква га прославља 2. јануара по јулијанском календару (црквеном) а 15. јануара по грегоријанском календару. Био је покровитељ Царске породице Романов, која га је одлуком цара Николаја Романова канонизовала 1903. године.

Благодатне дарове прозорљивости и чудотворства добио је за живота по вољи Свевишњега.  Толико је био познат за живота да је код њега долазило пар хиљада људи дневно због исцељења, савета или благослова. Одликовао се великим смирењем, када га је свет славио, он је себе називао убогим Серафимом. Осим што је помагао за живота он је то наставио да чини и сада, чудотвори и исцељује све који му се скрушеним срцем приближе и затраже помоћ. Често је саветовао како да сачувамо душевни мир: „ Ништа на свету није боље од мира у Христу, у Њему се поништава свака борба небеских и земаљских духова, јер не ратујемо ми против крви и тела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога света, против духова злобе поднебесних... Ми дакле, треба да све своје мисли, жеље и дела усредсређујемо на то да задобијемо мир Божји и са Црквом свагда вапимо: Господе Боже наш, Дај нам мир!“

Светом Литургијом началствовао је игуман манастира светог Луке архимандрит Алексеј (Богићевић), а са њим су саслуживали: протосинђел Лука (Милошевић) и ђакон Иван Петронијевић.

На крају свете Литургије пререзани су славски колачи свих оних који су били поклоници његових светих  моштију у манастиру свете Тројице у Дивјејеву. Љубав према преподобном Серафиму се попут пламена раширила по целом свету. 

Ђакон Иван Петронијевић