Света архијерејска Литургија и освећење фрескописа у Белој Води

01.05.2022 Bela Voda-52

           У Томину недељу, када се навршава осамдесет шест година од освећења храма Свете Тројице у Белој Води, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство епископ крушевачки ГГ Давид. Епископу су саслуживали свештеници, протојереј Владица Столић, архијерејски намесник крушевачки, протојереј-ставрофор Зоран Радивојевић , парох у Кумареву код Лесковца, пензионисане проте протојереј-ставрофор Мирослав Миленковић u протојереј-ставрофор Будимир Којић, протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић, старешина цркве Светог Ђорђа у Крушевцу, протојереј Ненад Јовановић, парох при храму Светог Саве у Београду, јереј Мирољуб Симеуновић, парох трстенички, протођакон Јован Миленковић и ђакони Ненад Матић и Никола Николић .

              Епископ је у својој Литургијској беседи тумачио Јеванђељску перикопу из Јеванђеља по Јовану и говорио о значају празника.

              Владика Давид је пре почетка Литургије обавио чин освећења и благосиљања новог фрескописа у Беловодском храму. По заанвоној молитви владика је преломио славске дарове, које је ове године принео колачар Драган Миљковић са својом породицом.

              Посебну радост овог дана представљало је додељивање ордена Светог Саве трећег степена господину Зорану Милановићу из Беле Воде, а на предлог епископа крушевачког ГГ Давида, за несебичну љубав и труд за фрескописање храма у Белој Води.

              Током трпезе љубави господин Зоран Милановић се обратио и заблагодарио Богу и Преосвећеном епископу на части која му је указана и нагласио да му је орден Светог Саве подстрек да још више ради и помаже цркву Божију.

              Парох беловдски отац Раде се у својој Беседи захвалио владици и својим парохијанима за сав труд који су уложили да Црква Свете Тројице у Белој Води заблиста у пуном сјају и да ми, осликавајући наше Цркве подсећамо се шта је циљ и смисао нашег живота, да  постанемо иконе Божије, свети људи , прави честити Срби хришћани и домаћини.

 

ђакон Никола Николић