Марковдан у Трнавцима

08.05.2022 Sveti Djordje-71

 

„ Ево дана кога створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему“, ово су најлепше речи којима бисмо могли описати данашњи дан, Марковдан у Трнавцима, дан истинске радости, дан храмовне Славе, дан када нас је благословио наш Владика Давид служећи Свету архијерејску Литургију, уз саслужење својих свештеника и ђакона.

           Често чујемо да се за дане по Васкрсу каже да су то дани васкршње радости. Ми у Цркви знамо да нам је сваки дан, дан васкршње радости. Наш Господ Исус Христос, Истинити Бог и Истинити Човек, победио је смрт за сва времена, за нас. Он је наш Витез, наша Вера, наша Љубав, наша Нада бесмртности. Кад то знамо и осећамо, како да се не радујемо свим својим бићем свакога трена? Помислиће неко како да се радујемо у овој долини плача? Када Хришћанин страда у свету „који у злу лежи“ он страда и нада се у Господа и то страдање у једном тренутку постаје радосна туга. Тугујемо због слабости људске природе, а радујемо се јер знамо да је Христос Богочовек  Победитељ свих наших немоћи, и туга, и безнађа, Побетитељ смрти. Он је наша истинска радост. Зато честу у Светом Јеванђељу чујемо Христове речи: „ Радујте се“!

            Данас смо се радовали испуњени радошћу Васкрсења, дивили се храбрости и вери жена Мироносица које су нам управо показале како слаба људска снага и природа постаје чудесно узвишена у жртви за Господа.

            Слушали смо речи Јеванђеља, речи написане руком Светог Апостола и Јеванћелисте Марка  и уверили се, по ко зна који пут, да је реч Христова реч Живота који не умире.

             Радост на радост било је и рукоположење нашег вероучитеља, из питомог жупског села Ботуње Слободана Шљивића, у Свети ђаконски чин. Да све буде дивно и миломе Богу приступачно, потрудио се и парох трнавачки о. Милован Соколовић, на чији је предлог Епископ Давид уручио Благодарнице онома који су се више потрудили у обнови трнавачког храма и парохијског дома.

            Гостољубљем нас је орадостио и данашњи колачар госпођа Јелена Милојевић.

 

           „ Диван је Бог у Светима Својим“

 

                Христос Васкрсе!

                   Ваистину Васкрсе!

 

                                                                                                      Свештеник Вукман Петровић