Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Данило Срећковић ( 1931- 2022 )

Прота Данило Срећковић је рођен 10.априла 1931.године у Селу Варварину од оца Бранка Срећковића и мајке Љубинке, као најмлађи од петоро деце у породици. Основну школу завршио је у Варварину, после које уписује призренску Богословију, коју завршава 1952.године са одличним успехом. Оно што је сам прота Данило са поносом истицао је чињеница да је био школски друг са сада већ блаженопочившим Патријархом српским Иринејом, који му је због места рођења дао надимак Курсула, по знаменитом српском устанику Јовану Курсули.

     Прота Данило се по завршеној Богословији оженио Ружицом, коју је од милоште звао Ружа, а са њом је добио кћер Живкицу. 1954.године, по одсужењу војног рока рукополжен је од стране Епископа шумадијског Валеријана у чин свештеника, те је упућен на парохију парцанску у Архијерејском намесништву темнићком. За време његовог службовања на парцанској парохији сазидана је црква Светог Архангела Гаврила која својом лепотом краси темнићки крај.

  1. године благословом Епископа шумадијског Саве прелази на другу варавринску парохију, на којој остаје све до пензионисања 2007.године. У читавом темнићком крају, а и шире, прота Данило био је познат по својој веселој и благој нарави, као свештеник који је делио добро и зло са својим парохијанима.

   Преминуо је са молитвом на уснама, у 91. години живота на дан Светих Апостола Петра и Павла, Лета Господњег 2022. Заупокојену Литургију и опело служили су активни и пензионисани свештеници Архијерејских намесништава темнићког, крушевачког и ћићевачког. Прота Данило сахрањен је 13.јула 2022. године поред своје животне сапутнице Ружице у порти цркве Свете Екатерине Синајске у Селу Варварину.

О свом стрицу проти Данилу, од милоште званом Луле, његова братаница Гордана Срећковић.