ЦРКВЕНИ ХОР СВЕТИ КНЕЗ ЛАЗАР ИЗ КРУШЕВЦА НА КОНЦЕРТУ ЦРКВЕНЕ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ МУЗИКЕ У ПАРАЛИЈИ

         

Било је велико задовољство наћи се у публици испред Цркве Свете Фотине у Паралији (Грчка), те вечери, 23. јула, на Концерту црквене и традиционалне музике, поготову што смо као Крушевљани и Срби били поносни јер учествује  Цквени хор Свети кнез Лазар из Крушевца, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида,  поред Оркестра Гајдаши из Неврокопија из Бугарске са благословом Митрополита  неврокопског Серафима , из града Гоце Делчев и у име домаћина,   Хор и оркестар ученика  Средње музичке школе из града Катерини (удаљеног 8 км од Паралије).

          Учесници овог музичког догађаја су се окупили на позив Митрополије Китруса, Катерини и Платамона, који је упутио, заправо,  Његово Високопреосвештенство, Митрополит Георгиос. Сарадња   између музичара и хорова Катерине и Крушевца тако је настављена јер су гости из Грчке већ наступали у Крушевцу.   Црква је овог пута била и спона културне сарадње, што је на концерту у Паралији наишло на одушевљење публике.  Велики број људи са разних страна, а највише Срба, Македонаца,  Румуна, Бугара, Мађара... слива се ових летњих месеци у Паралију, па је и концерт наишао на интересовање присутних који су пажљиво пратили извођаче, а неки су чак и заиграли док су извођене  бугарске изворне народне песме, радосни што препознају звук и ритам  своје националне музике.  Као да је читав Балкан ујединила музика  те летње вечери,  испред Цркве Свете Фотине, симбола Паралије.

          У име домаћина, Митрополит Георгиос је свима пожелео добродошлицу и уз благослов поменуо значај оваквих догађања и сарадње између братских народа. Посебно је поздравио присутног протојереја ставрофора  Драгог Вешковца, секретара Епископа крушевачког, који је допринео да уопште дође до таквог заједничког културног подухвата, такође и вођу пута, јереја Милана Тодосијевића, затим  јеромонаха Сергија Радивојевића, који је један од иницијатора догађаја и преводилац са грчког у току програма.     

          Концерт  је започео    песмом Во царствији твојем (аутор Добри Христов) коју је отпевала Теодора Вешковац, сопран, дипломирани музички педагог. Смењивали су се музичари из Бугарске, Грчке и Србије, гајдаши из Бугарске у етно стилу, уз соло певача и помоћ тамбуре и  клавијатура подсетили су нас и на неке нама познате мелодије (као што је Македонско девојче), а соло певачи, хор и  музичари (хармоника, флаута, гитаре, удараљке) из Катерине потрудили су се да нам  приближе звук традиционалних  грчких песама у којима се открива љубав према Богу, Пресветој Богородици и духовним вредностима, али и према  мору, природи, завичају. Диригент је професор средње музичке школе у Катерини господин Лазарос Тцорбадзидис.

          Треба поменути и соло песму Пресвета Богородице спаси нас, коју је отпевала соло Теодора Вешковац  уз пратњу Марка Радојковића, професора гитаре  као и соло извођење песама И то је све и Воли, воли (дует Милица Лончар и Теодора Вешковац, Марко Радојковић, гитара).  

          Хор  Свети кнез Лазар, који  је наступио са 20 чланова, оставио је леп утисак на публику пуноћом звука, усаглашеношћу и добрим одабиром кратких и ефектних песама прилагођених том простору и околностима, јер је уз више учесника програма  требало водити рачуна о трајању концерта.  Хор је отпевао, поред осталих и песме: Буди имја Господње (композитор Бортњански), Оро се вије (аранжман Новица Гавриловић), Пошла мома на вода,народну песму. На самом крају, традиционалну песму из Мале Азије, на грчком је започела Теодора Вешковац, а сви учесници су је  заједно  отпевали, уз велики аплауз присутних. Наслов песме у преводу на српски гласи : Кажем ти и поново ти говорим. Диригент Хора је Ружица Вешковац. За неке песме је место диригента преузимала Теодора Вешковац, уз велику динамику покрета и смисао за ритам.

           Следеће вечери концерт је одржан и у оближњем  Олимпик Бичу.  Чланови Црквеног хора Свети кнез Лазар  су  у  Катерини били гости Митрополије, одакле су после успешних наступа, са благословом   Митрополита Георгија, кренули за Србију и за Крушевац.

 

                                                                                                                                              Јелена Протић Петронијевић