НАСЛОВНА ЕПИСКОП ПРЕДАВАЊА ЕПИСКОПА ДАВИДА ЕПАРХИЈА НАМЕСНИШТВА ВЕСТИ АРХИВА АДРЕСАР КОНТАКТ

Света Литургија у Јаковцу код СталаћаДана 8. маја текуће године, на празник Светог Апостола и Јеванђелиста Марка у шумској врлети Мојсињске Горе на Јаковачкој коси стоје остаци храма овог дивног Божјег угодника. У одсуству историографских сведочанстава о овој красници до нас је доспело само народно предање да је управо ово један од величанствених храмова изниклих у време Светога и честитога кнеза Лазара, а за потребе ученика Светога Григорија Синаита, који су дошли са Свете Горе преко Парорије у Бугарској. Предање нас упознаје да је њен ктитор био монах Јаков, чији је брат Стеван подигао цркву у Стеванцу, ближе Град Сталаћу за око 2.5-3 км. Могло би се рећи да откада се зна за ову цркву, она је у рушевинама. Због својих димензија и начина градње, привлачила је и привлачи пажњу вековима уназад. Један од првих који је о њој оставио писани траг био је путописац и историчар Михаило Ризнић, учитељ из Прћиловице. Поред њега о овој цркви су писали и Коста Јовановић, Владимир Петковић и Надежда Катанић.
Храм се налази на једном од висова Мојсињске планине недалеко од потока који народ такође зове Јаковац.
По свом распореду, црква је триконхосна грађевина с полукружним апсидама. Углавном је је грађена од крупног тесаног и полутесаног камена и опеке, која је изгледа специјално прављена за ову грађевину. Спољне фасаде су по свој прилици биле омалтерисане, јер су се још почетком нашег века налазили трагови малтера у приземној ниши више врата. Црква је имала кубе о којем Ризнић према причању парохијског свештеника са којим је посетио ову цркву наводи да је се срушило негде око 1880. године. Према његовом мишљењу ово је кубе било осмострано док Јовановић није могао ништа одређеније да каже о изгледу кубета, пошто у рушевинама није нашао никакав конструктивни траг који би указивао на његов облик.
Иако по облику своје основе припада грађевинама моравске школе, на цркви нису нађени трагови орнаменталне камене декорације. Према Ризнићу црква је имала скулптуралну декорацију за коју каже да је неко "намерно" повадио и уништио. Он мисли да је том приликом пропао и натпис који се налазио на црквии и чије је ситне фрагменте он нашао у шуту.
Данас, на дан храмовне славе 2023. године служена је први пут Света Литургија од када се данашњи народ оближњег Сталаћа сећа. Свету Литургију су служили: презвитер Андрија Јелић, парох седми крушевачки; презвитер Иван Живковић, надлежни парох сталаћки; и ђакон Светозар Стојановић. Задњих петнаестак година се о овом дану редовно освештавају и узносе славски дарови. Овогодишњи славари су породица Милојковић из Град Сталаћа, а догодине ће то бити породица Петровић, такође из Град Сталаћа.
Свети Марко моли Бога за нас!


Беседа о. Андрије Јелића 08.05.2023 Јаковац код Сталаћа
ЕПИСКОП КРУШЕВАЧКИ ГОСПОДИН ДР ДАВИД (ПЕРОВИЋ)
ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА


...