Имајући очи зар не видите, и уши имајући зар не чујете? (Марко 8,18)

 

Манастир Љубостиња

Беседа Eпископа крушевачког Г. Давида у трпезарији манастира Љубостињa, 29. јануара 2012. године, на Часне вериге Апостола Петра и Светог Ромила Раваничког

Трајање: 97:48 мин.

preuzmite

» Упутство за преузимање аудио фајла

 

Интервју владике Атанасија (Јевтића) на Телевизији "Логос"

Интервју владике Атанасија (Јевтића) на Телевизији "Логос" у јулу 2008 године, на тему: Света Литургија.

 

Епископ Атанасије (Јевтић) - О обнови литургијског живота, а не промени или реформи Литургије - осврт на одлуку протеклог Светог Архијерејског Сабора (2007. године)

Завршени мајски Свети Сабор Архијереја наше Цркве, као што је познато, донео је о литургијском животу наше Цркве мудру одлуку, која гласи:


"Ставити у дужност Комисији за проучавање литургијских питања да настави започети рад, и да резултате до којих буде дошла достави САСабору на коначну одлуку, о чему консултовати праксу и духовна искуства осталих Помесних Православних Цркава, имајући у виду духовно стање нашег народа и спремност свештенства да те промене проведе у живот. У међувремену, док се не дође до прихватљивих резултата рада Комисије, у свим епархијама СПЦркве у погледу служења Св. Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поректа наше Цркве. Истовремено, умолити Преосв. Г. Епархијске Архијереје да ову одлуку проведу у својим епархијама, претходно обзнанивши је свештенству и верујућем народу. Ову одлуку објавити у Саопштењу за јавност о раду мајског заседања САСабора".

Опширније...

 

Епископ Атанасије (Јевтић) - О Божанској Литургији, Пасхи Господњој и нашој

"Сваки књижевник, који се
научио Царству Небеском,
домаћин је који износи из ризнице
своје ново и старо"
(Мт13,52)

Када су једног Православног Руског Епископа, први пут изашлог из Совјетске Русије на Запад, негде крајем 50-тих година 20. века, питали западни хришћани, протестанти-римокатолици, (који Цркву сматрају пре свега „институцијом“, „социјалним делатником“, итд.): „Шта Руска Црква ради на социјалном пољу у Совјетском Савезу?“ - баћушка је мирно одговорио: „Ми служимо Литургију“! Запрепашћени одговором, западњаци га нису схватили. А нису зато што не схватају Цркву, ни шта значи служити (=живети) Божанствену Литургију. А још у 19. веку рекао је, и писао, западним хришћанима православни лаик-црквеник (!екклхсиастиков" како је вернике лаике у Цркви назвао још Св. Иринеј Лионски) Алексеј Хомјаков: „Само онај схвата Цркву, ко схвата (=живи) Свету Литургију“.

Опширније...

 

Епископ Атанасије (Јевтић) - Заблуде расколника тзв. "Старокалендараца"

Владика Атанасије - Заблуде расколника тзв. Старокалендараца

» Епископ Атанасије (Јевтић) - Заблуде расколника тзв. "Старокалендараца"
(Преузмите књигу у PDF формату - 995 KB)

 

Епископ Атанасије (Јевтић) - Заблуде расколника тзв. "Старокалендараца"
Предавање на Машинском факултету у Београду 2004. године
(Уводно слово: протођакон Радош Младеновић)

Трајање: 108:59 мин.

preuzmite

» Упутство за преузимање аудио фајла

 

Артемијева секта – п а р а с и н а г о г а = п а р а ц р к в а

Свети Василије Велики, кога недавно прослависмо, дели отпаднике од јединства и заједнице Цркве на три категорије: јереси, расколи и парасинагоге (канон 1). Наш брат Артемије (Марко Радосављевић)1 није јеретик иако све осим себе оптужује и клевета за јерес или чак за „свејерес". Групица његових следбеника тешко да се може назвати и расколом јер нема ни територију, ни храмове, ни народ (осим групице од педесетак до стотинак или, највише, око сто педесет присталица).

Опширније...