Наша књигохранилница

ВИЊЕТА

аутор: епископ Давид Перовић

Свет је увек био зона глади и жеђи за смислом, без обзира на то што су га посленици пречесто и кукољем засејавали. Сва новија епохална трагања: Схоластике − за свезнањем; папизма − за универзалним искупљењем човечанства помоћу централизоване моћи; протестантске Реформације  − за ослобођењем од тираније папинског и царског новог руха; римокатоличке Контрареформације − за осветом због раскринкавања плана сакрализације и озакоњења трећег искушења или земаљског царства у Цркви; Просветитељства за вуколичким пантеизмом, циничном енциклопедичношћу и двојством морала; револуцијâ деце ради отимања достојанства од својих отаца и освајања њихове љубави; материјализма − за хилијастичком  извесношћу  заједнице; технократизма − за рајем на Земљи и планетама без Спаситеља и спасених, учинили су само смислотражитељство недостижном утопијом  и прескупом капиталном инвестицијом, коју ниједна генерација  није могла да преживи без потреса и регреса , па и без река проливене крви, у сваком времену, и на неком од меридијана обагрене планете Земље.

Опширније...

 

Еп. Давид (Перовић): Eсхaтoлoшки кaрaктeр рaнe црквeнe свeсти

Двa eoнa

Епископ крушевачки Давид

Епископ Крушевачки господин Давид (Перовић)


Eсхaтoлoшки кaрaктeр рaнe црквeнe свeсти дaнaс je мaхoм прихвaћeн oд стрaнe свих истрaживaчa рaнoгa хришћaнствa. У истoриjи нaстaнкa Црквe пoстoje три мoмeнтa мeђусoбнo тeснo пoвeзaнa: Христoвo oбeћaњe o сaзидaњу Црквe (Mт. 16, 18), устaнoвљeњe Црквe нa Tajнoj Вeчeри и њeнo aктуaлизoвaњe нa дaн Пeдeсeтницe. Свa три мoмeнтa сe пoдудaрajу у нaлaжeњу пoчeткa битисaњa Црквe у Христу. У мoмeнту силaскa Свeтoгa Духa зa врeмe првoг eвхaристиjскoг сaбрaњa Двaнaeстoрица пoстajе Црквa Бoжиja у Христу. У врeмe Христoвoг зeмaљскoг живoтa зajeдницa Двaнaeстoрицe ниje билa Црквa. Апостоли су стaлнo били сa Христoм, aли нису били у Христу, штo ће сe дoгoдити тек нa дaн силaскa Свeтoгa Духa. Црквa je aктуaлизoвaнa кaдa je дoшao Oн, Дух Истинe, кojи их je увeo у сву истину (Jн. 16, 13). Oн дeлуje у Христу, пoштo узимa oд њeгa (Jн. 16, 14). Свeти Дух je сишao нa Христa нa крштeњу и oстao дa пoчивa нa њeму; и oпeт, Oн je сишao нa учeникe нa дaн Пeдeсeтницe. Тек у Духу и крoз Духa oни су у Христу пoстaли Црквa.

Опширније...

 

Интервју владике Давида новини "ГРАД" поводом годишњице архипастирског служења


1. Чини се да нисте баш желели место епископа, али је воља Божија хтела другачије. Какви су Ваши лични утисци и доживљаји, поводом епископске службе, са временске дистанце од годину дана?

Лични утисци и доживљаји Епископа крушевачког, стицани и сабирани током протекле године такви су, да бисмо смо слободно могли рећи да је сав живот Цркве у оквиру Епархије крушевачке пролазио кроз његове руке – кроз руке њеног епископа. Самим тим и кроз његов ум и срце, душу и биће.

О томе би се дало богословствовати, али и литерарно жанровски писати. Тема је мноштво, животних прича наших епархијана хришћана, такоће.

Опширније...

 

Деца и њихова харизма игре

Епископ крушевачки Господин др Давид

 

Када се једно јуродиво дете
обрати деци малој и великој,
оно их подсети да су увек она важна,
и да је несумњиво њихова игра важна


Абстракт. Печат учитељства у Господу јесу деца; она као посланица и спис учитеља које сви људи треба да знају и да читају (уп. 1. Кор. 9, 2; 2. Кор. 3, 2).
Деца треба да моле велику децу-своје свемоћне родитеље, да сачувају преостао нам живот на  планети Земљи, и саму планету са децом на њој!
Био свет мали или велики, богат или сиромашан, нејак или моћан, земаљски или звездан и небески, свет живих или мртвих, најзад, живих бића или технолошких изума – кључ за његово постојање и разумевање, прихватање и управљање њиме – држе деца, и они који су као деца.
А над свом децом, и са свом децом заједно пак, господари и влада Бого-Дете и Бого-Човек – Господ Исус Христос, који воли децу, и деца Њега.
На крају, и Бого-Дете, и сва деца примају у своју заједницу само сличе себи – децу.
Ако одрасли постану као деца, ништа неће бити изгубљено, ако деца остану као деца, опет ништа неће бити изгубљено. Само ће, ако одрасли не постану као деца, све бити изгубљено.
Тако ће на крају и бити! Зато што одрасли неће хтети да постану као деца.
Христос Бого-Дете ће онда доћи да суди, не деци, него одраслима који нису хтели да постану као деца, због чега је све и морало пропасти.
Тај злочин одраслих према деци неће моћи да прође без осуде одраслих, јер свет је био првенствено створен за децу Божију, или за све који су као деца.
У Нову Земљу и на Ново небо биће уведена само деца, налик своме Бого-Брату, Бого-Детету Господу Исусу Христу, да са Њим вечно царују.

Опширније...

 

Интервју Епископа крушевачког Господина Давида о Васкрсу 2012. године за крушевачки лист "Победa"

Интервју Епископа крушевачког Господина Давида о Васкрсу 2012. године за крушевачки лист

Вaскрс je дoбрa приликa дa сe oсврнeмo и видимo дoклe смo ми кao људи мaкaр у чeститoсти стигли у духoвнoj oбнoви. Хтели бисмо одгoвoр и личан и уопштен, али би било пожељно да он превазилази све уобичајено. Рецимо дa он будe Вaшa васкршња пoрукa.

Благодаримо на прилици да можемо слободно упутити поруку. Ево ње:


Народи, Васкрсења је дан, просветлимо се!
Пасха – Господња Пасха!
Док ми певамо победне песме, Христос Бог нас је већ превео
од смрти к животу и са Земље к небесима!

Опширније...

 

Саборне Посланице Светог Јована Богослова (аудио)

Саборне Посланице Светог Јована Богослова (аудио)

Аудио запис Саборних Посланица Светог Јована Богослова снимљене за Радио Слово Љубве. Посланице чита Епископ крушевачки Господин Давид.


Прва Саборна Посланица Светог Апостола Јована Богослова
18:31 мин.


Друга Саборна Посланица Светог Апостола Јована Богослова
2:23 мин.


Трећа Саборна Посланица Светог Апостола Јована Богослова
2:27 мин.

 

Нарав самозваних Старокалендарацa или Истинских православних хришћана

Епископ крушевачки Давид

(Појава самозваних Старокалендараца или Истинских православних хришћана у Српској Православној Цркви)


Ако се све досад у нас није довољно организовано реаговало на појаву самозваних Старокалендараца и Истинских православних хришћана у Српској Православној Цркви, то не значи да наше скорашње и будуће одлучне реакције у моменту пуне зрелости и актуелности овог црквеног проблема неће умногоме ублажити, па и сасвим неутралисати нападе ових протагониста, вајних, самозваних старокалендараца.

Овај проблем доводи у везу са собом низ богословских тема, од којих су неке временом у нашем црквеном животу постале праве ране од клинова. Зато би свако зналачко стављање прстију на њих требало допринети оздрављењу, а не даљем обољевању.

Опширније...

 

Интервју Епископа Крушевачког Господина Давида дат листу "Богољуб"


● Преосвећени владико Давиде, велику радост нам причињава Ваша спремност да кажете слово за наш Лист Богољуб – Лист који излази са Вашим благословом.

Ми спадамо у оне народе чији је просек година незнатно мањи од четрдесет три. Момци и девојке избегавају брак, границе су знатно померене за улазак у њега, а и они који су направили корак ка њему уздржавају се од рађања деце, или се ограничавају на једно, двоје. Тако, статистика каже да је у Србији просек рађања деце 1,83 по брачном пару. Супружници материјалном оскудицом оправдавају себе за непородност. Јављају се и неки који злурадо говоре да ћемо нестати као Хазари.

Ваш коментар?


Ево коментара: Супружници оправдавају свој непород материјалном оскудицом?! Питамо их: Када то Онај није дао кашику у руке ономе коме је већ био дао уста? Када то није било залогаја за онога који је бар делимично имао утробу; или бар четвртину желудцa, по операцији од канцера, као у случаја преподобног аве Софронија Новог Есекског?!

Најбоље ћемо разјасни то речима самог Светог Јеванђеља: Иштите најпре Царства Божијега и правде његове, а све друго ће вам се придодати. Ето решења свих, па и овог нашег, проблема – бездетности и безљудности.

Опширније...

 
Још чланака...