Православни свет и Први светски рат

Православни свет и Први светски рат

Светом архијерејском Литургијом, којом је у капели Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету Универзитета у Београду началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, данас је почео са радом Међународни научни скуп „Православни свет и Први светски рат“.

Имајући на уму далекосежне последице које је Први светски рат имао на целокупан православни свет, а посебно на Српску Православну Цркву, српски народ и државу, поводом обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, Наставно-научно веће Православног богословског факултета Универзитета у Београду  организовало је Међународни научни скуп „Православни свет и Први светски рат“. Почетак рада скупа благословио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. Уводне беседе произнели су Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј и протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета.

На скупу ће бити представљене теме из историје и теологије, у којима се истражује улога православних земаља у Првом светском рату и последице поменутог сукоба на православни свет. Такође, биће представљене и теме у којима се сагледава развој богословске мисли у контексту последица Првог светског рата, као и развој односа Православне Цркве са другим хришћанским Црквама, односно последице поменутог сукоба на међуцрквене екуменске односе. Посебна пажња биће посвећена месту и улози Српске Православне Цркве, српског народа и државе у Великом рату.

Поред наставника и сарадника Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у раду скупа учествују представници Српске академије наука и уметности, Академије наука и умјетности Републике Српске, Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу, Универзитета одбране у Београду, домаћих научноистраживачких института, као и истраживачи из Русије, Украјине, Бугарске, Велике Британије, Француске, Немачке, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Посебан културно-уметнички допринос скупу пружиће оркестар Војске Србије „Станислав Бинички“ и изложба „Србија у Првом светском рату“, аутора Анђелије Радовић, музејског саветника из Војног музеја у Београду и Предрага Лажетића музејског саветника из Музеја Југословенског ратног ваздухопловства. Научни скуп подрали су Министарство одбране Републике Србије и Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама Републике Србије.

Извор: СПЦСлика 1 Слика 2 Слика 3 Слика 4
Слика 5 Слика 6 Слика 7 Слика 8
Слика 9 Слика 10 Слика 11 Слика 12
Слика 13 Слика 14 Слика 15 Слика 16
Слика 17 Слика 18 Слика 19 Слика 20
Слика 21 Слика 22 Слика 23 Слика 24
Слика 25 Слика 26 Слика 27 Слика 28
Слика 29 Слика 30 Слика 31 Слика 32
Слика 33 Слика 34 Слика 35 Слика 36
Слика 37 Слика 38 Слика 39 Слика 40
Слика 41 Слика 42 Слика 43 Слика 44
Слика 45 Слика 46 Слика 47 Слика 48
Слика 49 Слика 50 Слика 51 Слика 52