Празнично сабрање у манастиру Светог Прохора Пчињског

Празнично сабрање у манастиру Светог Прохора Пчињског

Прослава Преподобног оца Прохора Пчињског Мироточивог у манастиру посвећеном овом светитељу и Божјем угоднику почела је празничним бденијем, које су 31. октобра 2014. године служили Преосвећена господа Епископи крушевачки Давид иврањски Пахомије.

На дан манастирске славе, Свету Архијерејску Литургију служили су Преосвећена господа Епископи крушевачки Давид, врањски Пахомије и брегалнички Марко. Поред сестринстава манастира Светог Прохора, Светог Пантелејмона и Светог Стефана, монаштва из манастира Суково и многобројног верног народа, свету Литургију певањем су пратили и богослови четвртог разреда нишке Богословије "Свети Кирило и Методије". Својим присуством, молитвено сабрање обогатили су и отац Данило, игуман манастира Бањска, као и монах Јаков и монахиње Ирина и Теодора из Охридске Архиепископије.

Четврти разред богослова нишке Богословије одабрао је,  још у првој години, за свог заштитника  Светог Прохора Пчињског. Ове године, у пратњи ректора Богословије протојереја-ставрофора проф. Милутина Тимотијевића и јереја Стефана Цинцаревића, богослови су дошли да се на дан прославе свог заштитника поклоне његовим мироточивим моштима и увеличају празник у част овог светитеља и Господа Бога који га прослави.

У току свете Литургије Преосвећени Епископи извршили су освећење икона, односно фресака, које су насликане на зиду где је био стари иконостас, у храму посвећеном Светом оцу Прохору. По завршетку Литургије уследила је литија и ломљење славских и заветних колача, као и помен на гробу архимандрида Пајсија Хиландарца (Танасијевића).

Овогодишњи домаћин славе била је гђа Биљана Благојевић из Беча, а кумство за наредну годину предато је г. Душану Тодосијевићу, такође из Беча.

У свом обраћању верном народу, епископ Давид је нагласио да је највећа потреба човека за Господом и да само Жив Господ може да окрепи, утеши и охрабри човека и утоли исконску потребу хришћана. - Господ нам је дао истинску храну и истинско пиће и истинску светлост. Важно је, дакле, да приступамо светој причести, али и да се достојно припремамо. Цео наш живот уствари треба да буде припрема да у себе примимо Оца и Сина и Духа Светога. „Благословени су они који су гладни, јер ће се наситити“, подсетио је епископ Давид.

Честитајући славу и празник свима, а првенствено сестринству манастира Преподобног Прохора, на челу са игуманијом мати Стефанидом, епископ Пахомије је пожелео да им молитвама Светог Прохора Пчињског Господ увек буде на помоћи. Заштитништво и помоћ Господњу молитвама Преподобног оца Прохора Епископ је пожелео и двојици присутних епископа, а преко њих и свој њиховој пастви. Владика је поручио окупљеним верницима да је наша Света Црква установила да прослављамо светитеље, не само да би се присећали њихових живота и дела, већ да би се поучавали њиховим примерима и утврђивали се у љубави, вери и нади. - Сила Господња већ хиљаду година се излива и преко мироточивих моштију Преподобног Прохора, који је целога себе посветио Христу и испунио се силом Духа Светога. То треба да буде смисао овоземаљског живота сваког хришћанина, казао је епископ Пахомије благосиљајући верни народ.

Верници су стрпљиво чекали у реду да се поклоне моштима Преподобног Прохора и да целивају светитељеву руку, али и делиће моштију Свете великомученице Марине. Мошти Светог Прохора узидане су у зид мале правоугаоне просторије (капеле) унутар храма, а у углу, поред њих, налази семали отвор из кога већ цео миленијум извире чудотворно миро. На кивоту са још једним светим моштима, а који је смештен уз зид где почивају мошти Светог Прохора, пише да исте припадају Светом Кирику или Светом Кирјаку Отшелнику (не разазнаје се јасно). У овај кивот смештене су опточене у посебним сребреним оплатама (у виду руке или рукавице) делови моштију Светог Прохора (рука) и Свете великомученице Марине. Свети Прохор је једини српски светитељ из чијих моштију непрекидно тече миро. О великим празницима миро тече обилније но иначе. Дежурни свештеник сваког поклоника помазао је светим миром даровавши му светитељеву иконицу.

На крају молитвеног сабрања сви присутни били су позвани на трпезу љубави, коју су приредиле домаћица овогодишње славе - гђа Биљана Благојевић и сестринство благочестивог манастира Светог оца Прохора.

Двадесет ђака са веронауке из врањских средњих школа у пратњи вероучитеља Ненада Спасића, Марјана Трајковића и Ивана Момчиловића, приврженост Светом оцу Прохору исказали су и кроз служење верника на дан прославе овог светитеља.

Извор: Епархија врањска
Фото:Беседа Eпископа крушевачког Г. Давида по Јеванђељу
11:33 мин.

preuzmite

Беседа Eпископа врањског Г. Пахомија на резању колача
12:26 мин.

preuzmite

Славословље Светоме Прохору
5:07 мин.

preuzmite

» Упутство за преузимање аудио фајлаСлика 1 Слика 2 Слика 3 Слика 4
Слика 5 Слика 6 Слика 7 Слика 8
Слика 9 Слика 10 Слика 11 Слика 12
Слика 13 Слика 14 Слика 15 Слика 16
Слика 17 Слика 18 Слика 19 Слика 20
Слика 21 Слика 22 Слика 23 Слика 24
Слика 25 Слика 26 Слика 27 Слика 28
Слика 29 Слика 30 Слика 31 Слика 32
Слика 33 Слика 34 Слика 35 Слика 36
Слика 37 Слика 38 Слика 39 Слика 40
Слика 41 Слика 42 Слика 43 Слика 44
Слика 45 Слика 46 Слика 47 Слика 48
Слика 49 Слика 50 Слика 51 Слика 52
Слика 53 Слика 54 Слика 55 Слика 56