Манастири

 
Манастири Епархије крушевачке
 
  • Манастир Ваведења Пресвете Богородице – Дренча

   manastir_vavedenje_bogorodice
   Манастир Дренча налази се код Александровца. Историја Подигао га је, између 1379. и 1382. године, некадашњи велможа кнеза Лазара (1371-1389), монах Доротеј са сином и каснијим патријархом Данилом трећим (1390/1391-1399) и даровао му велике поседе око Крушевца и Опширније »
  • Манастир Светог Николе у Браљини

   braljina
   Манастир Светог Николе у Браљини налази се пет километара од Сталаћа, на територији општине Ћићевац. Историја Манастир се први пут спомиње у раваничкој повељи 1377. године, из чега Опширније »
  • Манастир Грабово

   grabovo
   Манастир Грабово налази се у селу Грабову у општини Ражањ.  Историја Манастир је подигнут на темељима старог манастира из 14. века. На овом месту литургија је Опширније »
  • Манастир Макрешане

   makresane
   Манастир Макрешане је подигнут на темељима старог манастира из 14. века. Манастир је основан у време Синаита у средњем веку, обновљен је у прошлом веку, а Опширније »
  • Манастир Мрзеница

   mrzenica
   Манастир Мрзеница налази се на територији општине Ћићевац. Историја Првобитна црква на овом месту изграђена је у 14. веку, пре Косовског боја. Предање за ктитора сматра кнеза Лазара или неку високу личност са његовог Опширније »
  • Манастир Светог пророка Илије

   Манастир Светог пророка Илије у Великој Дренови
   Историја Храм Светог пророка Илије по предању потиче с почетка 15. века и најпре је био посвећен Светом Архангелу Михаилу. Благословом надлежног Епаикопа крушевачког г. Давида Опширније »